Ministru român: Dorim să aprovizionăm în totalitate Moldova cu energie şi gaze naturale din România
Full Article 2 minutes read

Ministru român: Dorim să aprovizionăm în totalitate Moldova cu energie şi gaze naturale din România

România doreşte să aprovizioneze în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale, săptămâna trecută fiind aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu ţara vecină. Declarația a fost făcută de ministrul român al Energiei Virgil Popescu.

Întrebat despre relaţia cu Republica Moldova, din punct de vedere energetic, ministrul român a subliniat că „este prioritară pentru noi, atât la nivelul aprovizionării cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică”.

La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Săptămâna trecută am aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creşterea capacităţii de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălţi, linie de 400 de kV pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opţiuni pentru finanţarea pe teritoriul României, REPowerEU sau Fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanţarea pentru partea pe teritoriul Republicii Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement, n.r.) pentru Unitatea 3 şi Unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România”, a menţionat Popescu, scrie Agerpres.

Presa din România mai scrie că, pe 17 mai, purtătorul de cuvânt al Executivului Dan Cărbunaru a anunţat că Guvernul român a aprobat, prin memorandum, o serie de decizii care vizează interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică între România şi Republica Moldova, stabilind, între altele, extinderea lucrărilor la gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău prin construcţia unei conducte de transport pe Centura Chişinăului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: