Ministrul Agriculturii anunță măsuri urgente pentru susținerea agricultorilor: vor fi achitate 100% accizele pentru motorină
Full Article 2 minutes read

Ministrul Agriculturii anunță măsuri urgente pentru susținerea agricultorilor: vor fi achitate 100% accizele pentru motorină

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a comunicat astăzi despre un pachet de măsuri urgente pentru reducerea impactului negativ asupra agricultorilor. Oficialul a anunțat că s-a luat decizia de plată a 100% din costul accizei la motorină până la cantitatea de 64 tone, folosită de un agent economic.

În cadrul unui briefing de presă, ministrul a evidențiat că „în anul 2022 vorbim nu de crize, ci despre un cumul de crize”.

„În acest an, noi vorbim despre criza energetică a creșterii prețurilor la motorină, la resurse energetice, la energia electrică, la gazele naturale. Vorbim despre războiul din vecinătatea noastră și consecințele extrem de grave. Vorbim despre interdicția de export a produselor din Republica Moldova. Seceta. Creșterea galopantă a îngrășămintelor și fertilizanților. Noi astăzi vorbim despre o agricultură subdezvolatată”, a comunicat Bolea.

Oficialul a anunțat că Ministerul, împreună cu Guvernul, elaborează un pachet de măsuri urgente pentru reducerea din impactul negativ al crizei asupra agricultorilor.

Bolea a mai spus că s-a luat decizia de plată la 100% din costul accizei, aceasta este 2 lei și 95 de bani la fiecare litru de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de motorină folosită de un agent economic. „Asta ar însemna că 100% din agricultorii mici și mijlocii vor primi contra valoarea accizei la motorină în totalitate”, a precizat el.

Și procesatorii vor obține susținere din partea autorităților. Din fondul de rezervă al Guvernului se formează un Fond de 93 milioane de lei pentru compensarea accizelor la păcură și motorină folosită în procesele de producere.

„Aici noi vorbim despre fabricile de zahăr, despre celelalte fabrici de procesare care pot trece de la gazul naturale la păcură, or au utilizare care funcționează pe motorină”, a comunicat ministrul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: