Ministrul Apărării: În Transnistria sunt circa 13-14 mii de oameni înarmați
Full Article 2 minutes read

Ministrul Apărării: În Transnistria sunt circa 13-14 mii de oameni înarmați

Chișinăul nu trebuie să neglijeze prezența militară din regiunea transnistreană. O spune ministrul Apărării Anatolie Nosatîi. În cadrul ediției din 1 iunie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, oficialul a estimat că numărul persoanelor înarmate, capabile să lupte în caz de necesitate, se ridică la 13-14 mii.

Oficialul a declarat că nu trebuie neglijată prezența „unui stat necontrolat militarizat”. Acesta a divizat prezența militarilor în mai multe grupuri:

În primul rând, să ne referim la trupele Federației Ruse care se află acolo, așa-numitele forțele ale contingentului, care se ocupă cu paza obiectivelor care au rămas și, îndeosebi, a depozitelor de la Cobasna. Ei sunt 1200 de persoane și vreo 700 de civili. Suplimentar, la ei putem să mai adăugăm dintr-o dată aproximativ 500 de militari care sunt în componența forțelor de menținere a păcii și ajungem la 2000 de militari ai Federației Ruse”, a explicat Ministrul Apărării.

Nosatîi a adăugat că acestui număr se adaugă forțe armate și alte structuri din regiune.

„Vreau să menționez că multe structuri militarizate sunt acolo, care sunt în uniformă, trec prin diferite pregătiri și aici m-aș referi la așa-numita lor armată care are aproximativ 5000 de militari. Putem să adunăm și forțele de ordine din așa-numitul Minister al Afacerilor Interne, iarăși 4000 de oameni, apoi forțele MGB-ului, care sunt trei mii și ceva. Putem să punem și aceleași forțe cazace care mai sunt acolo și punându-le pe toate împreună ajungem la 13-14 mii de oameni înarmați”, a adăugat Ministrul Apărării.

Potrivit oficialului, deocamdată, nu există indicii care ar trăda o eventuală intenție a Federației Ruse de a ataca Republica Moldova. Acesta a precizat că, atâta timp cât linia frontului nu este pe direcția Nicolaev – Odesa, nu există premise pentru implicarea Republicii Moldova în război.

Amintim că, de la începutul războiului în Ucraina, autoritățile de facto de la Tiraspol au reiterat în repetate rândul că își doresc pace și neimplicare în conflictul militar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: