Ministrul Buzu susține că o nouă indexare a pensiilor în 2023 ar însemna o acțiune iresponsabilă
Full Article 3 minutes read

Ministrul Buzu susține că o nouă indexare a pensiilor în 2023 ar însemna o acțiune iresponsabilă

O nouă indexare a pensiilor în acest an nu va exista, pentru că statul trebuie să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii, a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu, relatează IPN. Potrivit oficialului, o nouă indexare a pensiilor ar însemna o acțiune iresponsabilă, în condițiile unui deficit la bugetul asigurărilor sociale de 30%.

Potrivit legii privind sistemul public de pensii, indexarea are loc 1 aprilie în baza ratei inflației de la sfârșitul anului precedent. Totuși, prin derogare de la lege, în acest an, pensiile au fost indexate doar cu 15%, în condițiile unei inflații mult mai mari.

Ministrul Alexei Buzu a spus că bugetul asigurărilor sociale este pe minus, iar din acest motiv nu poate fi vorba de o nouă indexare a pensiilor.

În cadrul Guvernului avem responsabilitatea de a asigura un nivel de trai decent pensionarilor și înțelegem că la acest capitol avem mult de lucru, dar în același timp trebuie să asigurăm sustenabilitatea sistemului de pensii. Numărul de pensionari și numărul persoanelor care muncesc este aproape egal. Avem o problemă foarte mare legată de solidaritatea socială, care se manifestă printr-un număr mare de persoane care primesc salariul în plic. Acum noi încercăm să ne asigurăm că toate persoanele care pot munci, muncesc. Iar persoanele care muncesc, contribuie adecvat, inclusiv, la bugetul asigurărilor sociale, pentru că asta este unica metodă prin care putem să asigurăm pensii decente. Nu vrem să avem măsuri iresponsabile din perspectivă fiscală ca să avem o problemă și mai mare. Deficitul bugetului asigurărilor sociale este de 30%. Și acest deficit este acoperit cu surse din bugetul de stat”, a comunicat Buzu la emisiunea „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit ministrului, deși pensiile nu au fost indexate în aprilie la rata inflației, majorările anterioare le-au permis vârstnicilor să-și păstreze puterea de cumpărare.

Trebuie să ne asigurăm că sistemul de pensii este sustenabil și peste doi sau zece ani. Pentru noi creșterea pensiilor este o prioritate, pensia minimă din 2021 până în prezent a crescut cu 120%. Pensia medie a crescut cu 72%. Deci, ambele pensii au crescut peste inflația cumulativă. Vom depune efort ca să identificăm resursele necesare și să fortificăm sistemul de pensii. Conform prognozelor noastre, bugetul la capitolul pensii se va echilibra abia în 2040-2045″, a explicat ministrul.

În acest an, costul indexării pensiilor și altor prestații sociale cu coeficientul de indexare de 15% constituie peste 3 miliarde lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: