Ministrul de Externe, așteptat la fracțiunea PDM. Democrații vor să discute cu Ciocoi, înainte de votarea moțiunii simple de cenzură
Full Article 3 minutes read

Ministrul de Externe, așteptat la fracțiunea PDM. Democrații vor să discute cu Ciocoi, înainte de votarea moțiunii simple de cenzură

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a fost invitat miercuri, 19 februarie, la ședința fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. Declarația a fost făcută de deputatul Nicolae Ciubuc, în cadrul emisiunii Moldova în Direct, de la postul național de televiziune. Potrivit acestuia, democrații vor să asculte explicația lui Ciocoi cu privire la declarația controversată privind implicarea Rusiei în conflictul de la Nistru, după care, deputații vor decide dacă vor susține sau nu moțiunea simplă înaintată de blocul ACUM.

„Vrem să auzim anumite explicații din partea dânsului vis-a-vis de această declarație și dacă regretă. Poate noi nu am înțeles anumite subtilități, ce a avut dumnealui în vedere. Vreau să vă spun că au fost mai multe reacții, inclusiv președintele partidului, Pavel Filip, a venit imediat cu o reacție. După, vom decide dacă vom susține moțiunea în ședința de joi. Desigur, dacă va fi pusă de către Biroul permanent al parlamentului”, a explicat Nicolae Ciubuc.

La rândul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, a menționat că tatăl său este unul dintre veteranii care au luptat în conflictul armat de la Nistru.

„Cred că dl Ciocoi a fost destul de explicit. Nu știu despre ce traduceri sau interpretări poate fi vorba. Noi vom susține cu siguranță. Eu, în calitate de fecior al unui veteran de pe Nistru pot spune că a fost o jignire sfidătoare a fiecărui veteran. Nu ne miră că Dodon îl protejează pe Ciocoi, dar vom vedea ce vor decide colegii din PD”, a opinat Popșoi.

De asemenea, deputatul PAS a menționat că există presupunerea că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, împreună cu alți miniștri din actualul executiv, ar urma să fie înlocuiți cu alții, din rândurile PDM.

Iar deputatul PDA, Alexandr Slusari, a remarcat că este pentru prima oară când o inițiativă de moțiune de cenzură înaintată de deputații blocului ACUM care primește aviz pozitiv în cadrul Comisiei juridice.

Amintim că, recent, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din 1992 de la Nistru „a fost provocat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană” și a provocat victime umane, iar Federația Rusă a intervenit pentru a pune capăt conflictului.

„Armata Federației Ruse, care se afla atunci în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat Ciocoi.

Ulterior, președintele Igor Dodon a menționat că declarația lui Ciocoi ar fi fost interpretată greșit.  

Potrivit procedurii, textul moțiunii simple, în decurs de 14 zile, să fie supusă dezbaterilor în legislativ.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: