Reforma universitară ar putea fi implementată din septembrie. Topală: „Nu lichidăm decât risipa banilor”
Full Article 3 minutes read

Reforma universitară ar putea fi implementată din septembrie. Topală: „Nu lichidăm decât risipa banilor”

Ministrul Educației și Cercetării (MEC), Anatolie Topală, vine cu o reacție, după ce mai multe universități din țară, care ar urma să fie reorganizate urmare a reformei universitare, și-au arătat dezacordul cu intenția guvernării. „Nu lichidăm decât risipa banilor”, le răspunde Topală. Ministrul dă asigurări că universitățile mici care urmează a fi absorbite nu vor dispărea, dar vor continua să activeze în cadrul universităților mari. Potrivit lui, noua reformă ar urma să fie implementată din toamnă, odată cu începerea noului an de studii. 

Ministrul Educației declară că, odată implementată reforma în instituțiile de învățământ superioare, toate cadrele didactice care activează în cadrul universităților ce urmează a fi absorbite vor fi transferate în cadrul „universităților-mamă”. Vor trece în gestiunea universităților mari și proprietățile universităților care vor fi absorbite, a mai declarat Topală. Ministrul dă asigurări că reorganizarea instituțiilor de învățământ superior nu presupune un risc de a dispărea proprietățile universităților absorbite.

Vrem universități consolidate. Toți managerii buni, toți profesorii, colaboratorii ne dorim să se regăsească în aceste universități și să contribuie la prosperarea lor”, a declarat Anatolie Topală.

Reforma urmează a fi implementată din septembrie

Potrivit lui Topală, reforma ar putea fi implementată din toamnă, începând cu noul an de studii. „Ne dorim ca acest proces de aprobare a proiectului să fie finalizat în iunie, ca în iulie să putem da start procesului de admitere în universități”, a mai declarat Topală.

Ministrul Educației susține că reforma universitară a fost impusă de cerințele timpului, urmare a numărului tot mai mic de absolvenți care aplică pentru studii universitare în Republica Moldova. Odată implementată reforma, Topală susține că banii vor fi utilizați mai eficient și că, în loc să se cheltuie pe administrarea universităților, vor fi folosiți pentru cercetare, pentru majorări salariale și crearea unor condiții de studiu competitive.

„Vom moderniza învățământul superior pentru a sigura studii de calitate studenților aici, acasă. Dorim să concentrăm resursele umane și financiare în același loc, astfel orientând mai mulți bani pentru cercetare, nu pentru administrare. Noi vom investi în universități pentru ca ele să poată fi modernizate”, a conchis Topală.

Câte universități vor fi comasate?

Reforma universitară presupune integrarea în cadrul funcțional al patru universități alte cinci universități. Astfel, potrivit lui Topală, din numărul total de 16 universități publice, vor rămâne să activeze 11 universități publice.

De menționat că reformarea instituțiilor de învățământ cu profil universitar din țară, anunțată recent de autorități, a stârnit un val de reacții în societate. Dacă unii susțin că reforma este una așteptată și necesară, atunci alții se arată sceptici și acuză autoritățile că ar încerca să „preia forțat un patrimoniu de miliarde”. Și-au arătat dezacordul cu intenția guvernării și conducătorii mai multor universități din țară, care ar urma să fie absorbite. Acestea au acuzat ministerul de netransparență și au cerut să fie stopată procesul de reformare anunțat.

Detalii despre reforma instituțiilor universitare găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: