Ministrul Justiției, despre protestul de duminică al Partidului ȘOR: „Urmează să vedem din ce bani a fost finanțat”
Full Article 4 minutes read

Ministrul Justiției, despre protestul de duminică al Partidului ȘOR: „Urmează să vedem din ce bani a fost finanțat”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV că instituțiile abilitate ale statului trebuie să analizeze rapoartele financiare ale Partidului „ȘOR” în legătură cu protestul de duminică, 19 iunie.  Oficialul susține că organizatorii mitingului trebuie să demonstreze că sursele de finanțare sunt legale și nu aduse din alte țări „în sacoșă”.

Ministrul a accentuat că dreptul la protest este unul constituțional și legal, însă pe de altă parte, exercitarea acestui drept trebuie să aibă loc în conformitate cu prevederile legislației.

„Acum urmează să vedem din ce bani a fost finanțat acest protest. Acest protest înțeleg că a fost asumat de către un partid politic, respectiv, urmează să analizăm rapoartele financiare ale acestui partid și dacă cheltuielile pentru acest protest se regăsesc în aceste rapoarte financiare, trebuie să vedem de la cine. Trebuie să vedem cine sunt acei donatori care au contribuit la organizarea acestui protest pentru a vedea dacă aceștia sunt donatori reali și nu cumva sunt donatori fictivi. Dacă cumva se constată că lucrurile sunt ok, înseamnă că este un subiect epuizat. Dacă se constată că banii nu au fost reflectați în rapoartele financiare ale partidului sau dacă au fost reflectați, dar se constată că sunt niște donatori fictivi, atunci există legislație și există instituții care trebuie să aplice legea în raport cu persoanele din cadrul acestui partid. Este ilegal să plătești un om ca să-l aduci la protest”, a declarat Litvinenco.

Între timp, ministrul a amintit că actuala guvernare a înăsprit sancțiunile pentru finanțarea ilegală a partidelor și a campaniilor electorale, încă în toamna anului trecut.

Acum cei care cred că este corect așa cum s-a întâmplat în alte timpuri să aduci bani cu geanta sau cu sacoșa din țări calde sau sau mai puțin calde este o chestiune legală, ar trebui să citească prevederile legislației așa cum aceasta a fost modificată”, a remarcat Sergiu Litvinenco.

***

Amintim că pe 19 iunie, Partidul Șor a organizat o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale împotriva guvernării. În aceiași zi, urma să aibă loc organizat de activistul Veaceslav Valico, la care ar fi urmat să evolueze artistul Morgenshtern. Ulterior, interpretul a renunțat la ofertă, îndemnându-și fanii să stea acasă, dând de înțeles că organizatorii ar fi persoane dubioase. În locul lui Morgenshtern, la Chișinău au ajuns alți interpreți ruși, inclusiv Filip Kirkorov. Câteva ore mai târziu, Valico a anunțat că și Egor Kreed va evolua la Chișinău, însă mai sunt așteptați și alți artiști, fără a oferi vreun nume. În seara de 19 iunie, Egor Kreed a anunțat că nu va mai participa la concert.

Pe 19 iunie, Veaceslav Valico a acuzat partidul de guvernare că sabotează desfășurarea evenimentului și că nu este lăsat să instaleze scena și toaletele ecologice.

Ulterior, acesta a fost susținut de către deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, care la rândul său a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale, la care au fost aduși, în mod organizat, câteva mii de participanți.

În timpul manifestanției, parlamentara a propus oamenilor să protesteze la Comisariatul de poliție din centrul capitalei. Acolo, aceasta a anunțat că poliția a oprit camionul în care se afla tehnica pregătită pentru desfășurarea concertului. În final, concertul nu a mai avut loc.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a respins acuzațiile cu privire la presupusa sabotare a protestului, iar PAS a refuzat să comenteze acuzațiile lui Valico și ale Partidului „ȘOR”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: