Ministrul Justiției, indignat de decizia CC: „Incertitudinea politică este prelungită cu încă 10 zile”
Full Article 2 minutes read

Ministrul Justiției, indignat de decizia CC: „Incertitudinea politică este prelungită cu încă 10 zile”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a arătat nedumerit de decizia Curții Constituționale de a examina constituționalitatea decretului Președintelui privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier abia pe 23 februarie. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a atras atenția că prelungirea „incertitudinii politice” este „aparent contrară spiritului Constituției”.

Ministrul Justiției a argumentat că spiritul Constituţiei obligă actorii politici să desfăşoare activităţile într-o astfel de manieră, încât perioada interimatului Guvernului să fie redusă la maximum.

„Este absolut neclar de ce Curtea a decis să examineze constituționalitatea decretului Președintelui privind desemnarea repetată a doamnei Gavriliță în calitate de candidat pentru funcția de premier abia la data de 23.02.2021. Astfel, incertitudinea politică este prelungită pentru încă 10 zile, aparent contrar spiritului Constituției”, susține demnitarul.

Fadei Nagacevschi a mai menționat că, dacă este voință politică suficientă pentru învestirea unui Guvern și soluționarea crizei politice, este inadmisibilă obstrucționarea acestei voințe.

„Asemenea precedente sunt extrem de periculoase pentru democrație și statul de drept”, a conchis ministrul Justiției.

Stimați prieteni,

Conform jurisprudenței CC spiritul Constituţiei obligă actorii politici să desfăşoare activităţile…

Publicată de Fadei Nagacevschi pe Miercuri, 17 februarie 2021

 

***

Amintim că PSRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională, privind decretul semnat de președintele țării, prin care Natalia Gavrilița a fost desemnată, repetat, la funcția de prim-ministru. Anterior, socialiștii au înaintat propriul candidat la funcție de premier. Acesta este Mariana Durleșteanu, care era susținută de 54 de deputați din fracțiunea PSRM, fracțiunea Șor, Platforma pentru Moldova, deputații Vladimir Andronachi și Alexandru Oleinic.

Pe 16 februarie, judecătorii CC au emis o hotărâre, prin care au respins solicitarea socialiștilor de a suspenda decretul semnat de președinte. Decizia în fond urmează, însă, să fie luată pe 23 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: