Ministrul Justiției inițiază reforma Curții Supreme de Justiție
Full Article 2 minutes read

Ministrul Justiției inițiază reforma Curții Supreme de Justiție

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că pe 10 iunie curent a inițiat procesul de elaborare a conceptului de reformare a Curții Supreme de Justiție (CSJ). La discuții au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai Parlamentului, societății civile și partenerilor de dezvoltare.

Litvinenco spune că își dorește ca CSJ să devină o instanță care „cu adevărat să asigure uniformizarea practicii judiciare și un etalon de profesionalism și integritate pentru întregul sistem de justiție”.

Ministrul a menționat că reforma sistemică a justiției a început cu evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor (așa-zisul pre-vetting) și va continua cu reformarea CSJ și evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor (vettingul).

„Am considerat necesar să avem discuții cu profesioniștii din domeniul justiției, reprezentanții societății civile și partenerii de dezvoltare, pentru a înțelege care este viziunea lor vizavi de reforma acestei instanțe”, a scris Litvinenco, pe Facebook.

Potrivit reprezentanților Ministerului Justiției, aceasta a fost prima rundă de discuții privind conceptul de reformare a CSJ.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: