Măsuri pentru susținerea persoanelor cu dizabilități. Ce propune guvernul
Full Article 3 minutes read

Măsuri pentru susținerea persoanelor cu dizabilități. Ce propune guvernul

Pensii indexate de două ori pe an, majorarea alocațiilor sociale și creșterea ajutorului financiar pentru perioada rece a anului. Sunt doar câteva dintre măsurile anunțate de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, astăzi, 3 decembrie, în contextul zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, propune majorarea cu 40% a alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii. Astfel, în cazul primei categorii, creșterea va fi de la 323 lei la 647 lei. În cazul persoanelor cu dizabilități accentuate, majorarea va fi de la 302 lei la 402 lei, iar în cazul persoanelor cu dizabilității medii – de la 215 lei la 431 lei. De această măsură ar urma să beneficieze 12 500 persoane.

De asemenea, Dumbrăveanu vine cu propunerea de a indexa pensiile de două ori pe an.

„Ne propunem ca la 1 octombrie să fie indexate toate pensiile și alocațiile care sunt sub limita minimului de existență al pensionarilor. Adică cele sub limita de 1726 lei. Această indexare va condiționa și indexarea de două ori pe an a pensiilor de dizabilitate”, a precizat ministrul. Potrivit sursei citate, în prezent sunt 91 951 de beneficiari ai pensiei de dizabilitate.

Ministrul mai propune și revizuirea procedurii de stabilire a pensiei de dizabilitate. „Persoanele cărora li s-a stabilit grad de dizabilitate severă și au o vârstă până la 23 de ani li se va stabili o alocație socială în cuantum de 100% din pensia minimă de dizabilitate existentă”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

Mai mult, oficialul a vorbit și despre un suport unic de 700 lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care au un venit lunar mai mic de 2000 lei, dar și despre mărirea de la 350 la 500 lei al ajutorul pentru perioada rece al anului.

Și premierul Ion Chicu a adresat un mesaj pentru persoanele care suferă de dizabilități.

„Pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, guvernul va promova în continuare politici de egalizare a șanselor de realizare a drepturilor economice, sociale, civile, culturale și politice ale fiecărui membru al societății”, a menționat prim-ministrul.

De asemenea, în incinta guvernului a fost organizată cea de-a treia ediție a expoziției de fotografii „Oameni care inspiră”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică,în anul 2018, în Republica Moldova erau peste 176 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproape 7% din populația totală a țării. Dintre acestea, peste zece mii sunt copii.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: