Mircea Geoană: statele UE și NATO vor ajuta Moldova să scape de sub influența Rusiei
Full Article 3 minutes read

Mircea Geoană: statele UE și NATO vor ajuta Moldova să scape de sub influența Rusiei

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat într-un interviu pentru Digi24, că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.

Secretarul general adjunct NATO a vorbit și despre recentele solicitări de sisteme antiaeriene făcute de președintele Republicii Moldova, în discursul susținut joi la Forumul de la Davos.

„Solicitările de sisteme antiaeriene de la Chișinău au venit în momentul în care a apărut realitatea crudă precum că Federația Rusă n-are limite în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu, într-o formă sau alta. Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze. Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni. Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică. Pentru noi, pentru români, are o relevanță suplimentară, este evidentă și de aceea eu salut modul în care România și în lucrurile explicite, și în lucrurile mai subtile pe care le face, există o susținere la nivelul conducerii NATO, pe care eu o încurajez”, susține secretarul general adjunct NATO.

Întrebat care va fi atitudinea NATO în continuare, Mircea Geoană susține că situația din Moldova este complexă, însă statutul de neutralitate nu înseamnă că trebuie să fii slab militar.

„Discutam cu liderii molodveni și cred că au dreptate. Ei au o Constituție de neutralitate, facută în logica de dupa 91. Este decizia lor ce fel de Constituție doresc. Era o situație complexă, dar a fi chiar și neutru, nu însemnă că trebuie să fii pasiv, nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. De aceea, exemplul Elveției este un exemplu interesant. Lecțiile învățate după acest război și felul în care Federația Rusă se comportă cu vecinii săi, sunt convins că vor crea consecințe și în Georgia și în Republica Moldova și, evident, în Ucraina. Este clar că această forță de influență a Federației Ruse în zona de periferie este în scădere și acest lucru se vede la bursa strategică. Toate aceste țări încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții, inclusiv cu Occidentul”, a precizat Mircea Geoană.

Acesta a mai adăugat și că în viitorul imediat apropiat va face o vizită la Chișinău, împreună cu un Comisar al Uniunii Europene, tocmai pentru a reitera sprijinul NATO și EU pentru demersurile Republicii Moldova de a părăsi zona de influență a Federației Ruse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: