Mitropolia Moldovei, declarație despre vaccinare: „Biserica se roagă pentru toți, inclusiv pentru cercetători”
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei, declarație despre vaccinare: „Biserica se roagă pentru toți, inclusiv pentru cercetători”

Mitropolia Moldovei a publicat pe 28 mai o declarație cu privire la actul imunizării. Direcția mitropolitană subliniază că biserica nu este în măsură să se expună cu privire la „probleme de ordin strict medical” și că imunizarea este decizia personală a fiecărei persoane.

„Poziția Bisericii Ortodoxe din Moldova, care prețuiește știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se arată în declarație.

Totodată, reprezentanții Mitropoliei au subliniat că biserica delimitează tema vaccinării de domeniul teologic și spiritual, considerând-o specifică domeniului științelor medicale: „În acest sens, Mitropolia salută vestea campaniei de vaccinare care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”.

Pe de altă parte, Mitropolia a criticat presa pentru modul cum reflectă subiectele care țin de pandemia de coronavirus.

„Biserica înțelege complexitatea și varietatea opiniilor, mai ales sub influența mass-mediei, care generează o atmosferă de teamă, anxietate și intimidare. Subliniind că indiferent de opinii toți sunt fiii Bisericii. În acest sens, invităm pe toți să păstreze legătura păcii, unității și iubirii care ne aduce împreună în Hristos. În legătură cu caracterul sigur al actului de vaccinare, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv”, se mai arată în comunicat.

Fețele bisericești au concluzionat că vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și a îndemnat credincioșii să respecte în continuare restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei: „Biserica se roagă pentru toți cei care lucrează pentru protejarea și slujirea vieții omenești, incluzând cercetătorii, oamenii de știință, doctorii, asistentele și toți lucrătorii de sănătate din spitale. (…) Decizia referitoare la vaccin este o decizie personală, iar fiecare credincios are dreptul de a lua această decizie în consultare cu medicul personal”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: