Moldova ar putea beneficia de trei proiecte finanțate de Banca Mondială, în valoare de $80 mln
Full Article 2 minutes read

Moldova ar putea beneficia de trei proiecte finanțate de Banca Mondială, în valoare de $80 mln

Republica Moldova ar putea beneficia de trei proiecte finanțate de Banca Mondială, în mărime totală de de 80 mln de dolari. Subiectul a fost discutat pe 11 martie de către prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi și Arup Banerji, Directorul Regional al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus si Ucraina. 

La discuție a participat și Anna Akhalkatsi, director al Biroului Băncii Mondiale în Republica Moldova, precum și alți reprezentanți ai Biroului.

Aureliu Ciocoi  a mulțumit reprezentanților Băncii Mondiale pentru deschiderea și sprijinul constant oferit țării noastre, menționând că în prezent în Republica Moldova sunt în  implementare 12 proiecte finanțate de Banca Mondială, în valoare totală de peste 600 milioane de dolari.

Reprezentanții Băncii Mondiale au informat prim-ministrul în exercițiu că specialiștii organizației, în comun cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, lucrează la definitivarea a 3 noi proiecte de finanțare, în valoare totală de peste 80 milioane de dolari.

În particular, discuțiile au vizat proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, care prevede oferirea unei finanțări adiționale pentru susținerea implementării Planului de imunizare anti COVID-19 la nivel național prin achiziționarea de vaccinuri și consolidarea infrastructurii de vaccinare, în special capacitățile lanțului frigorific, gestionarea deșeurilor medicale ș.a.

Al doilea proiect în curs de pregătire discutat l-a constituit proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, care prevede investiții masive în infrastructura  de alimentare cu apă, construcția sistemelor de sanitație în 100 de instituții școlare și 25 instituții medicale, dezvoltarea capacitaților instituționale ale 5 operatori  ș.a.

Un alt proiect pus în discuție vizează acordarea celei de-a treia finanțări adiționale sub formă de grant în vederea realizării Proiectului  „Agricultura Competitivă”,  îndreptat spre consolidarea sectorului agroalimentar al țării.

În cadrul ședinței a fost trecută în revistă situația politică din Republica Moldova, Aureliu Ciocoi exprimând speranța că în scurt timp vor fi găsite soluții pentru învestirea unui Guvern, mandatul căruia ar permite deblocarea mai multor proiecte investiționale și reforme vitale pentru depășirea crizei sociale și economice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: