Moldova ar putea obține $50 mln de la BERD pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Cu ce riscăm noi?
Full Article 5 minutes read

Moldova ar putea obține $50 mln de la BERD pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Cu ce riscăm noi?

Moldova ar putea obține de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) $50 mln pentru achiziția de gaze în situații excepționale. Contractul a fost semnat la 11 decembrie de prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz Matteo Patrone. Documentul urmează să fie aprobat de parlament. Potrivit afirmațiilor lui Chicu, în cazul livrărilor de gaze conform acestui scenariu, prețul la gaze ar putea fi mai mare decât cel cu care Moldova cumpără acum gaze.

Chicu a subliniat că acesta este un scenariu de rezervă de livrare a gazelor în Moldova și va fi aplicat doar în situații excepționale.

El a adăugat că la 11 decembrie, Consiliul directorilor BERD a aprobat și decizia de a acorda Moldovei un credit pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. El nu a comunicat alte detalii.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Chicu a spus că Moldova ar putea aplica instrumentul financiar și mai târziu decât 1 ianuarie, în cazul în care ar apărea probleme tehnice de livrare a gazelor prin alte metode, de exemplu, prin revers. Vorbind despre prețurile la gaze, el a spus că, probabil, prețul nu va fi același ca și în contractul cu „Gazprom”. „Acestea ar putea fi mai mari, în conformitate cu prețurile de piață ale gazelor”, a precizat Chicu.

La rândul său, Patrone a motivat decizia BERD de a acorda asistență financiară Moldovei prin dorința de a-i ajuta pe cetățenii țării noastre să petreacă iarna în căldură, pentru că, în caz de evoluție negativă a evenimentelor de pe piața gazelor, Moldova riscă cel mai mult, pentru că în țara noastră nu sunt depozite de gaze și este deocamdată o singură sursă de livrare a gazelor. El a adăugat că BERD va oferi Moldovei orice sprijin pentru liberalizarea pieței gazelor din țara noastră.

La ședința din 11 decembrie, guvernul a aprobat un contract cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare care prevede finanțarea achiziției de către Moldova a gazelor în situații excepționale pentru suma de $50 mln. Anterior, se planifica solicitarea în aceste scopuri de la BERD a sumei de $90 mln. La ședința guvernului, ministrul economiei și infrastructurii Anatol Usatîi a declarat că acest mecanism financiar va fi lansat doar dacă vor înceta livrările de gaze în Moldova pe calea tradițională prin gazoductul Transbalcanic.

Conform contractului, BERD nu va transfera acești bani Moldovei, ci îi va îndrepta către compania „Naftogaz” din Ucraina, pentru că aceasta deține autorizația BERD. Companiile energetice din Moldova nu au o asemenea autorizație.

Din această sumă, compania „Naftogaz” din Ucraina va fi obligată să livreze gaze consumatorilor din Moldova prin intermediul a două companii – întreprinderea de stat „Energocom” (furnizor „liber” la tarife nereglementate) și întreprinderea moldo-rusă „Moldovagaz” (furnizor final la tarife reglementate), care deține și capital de stat.

Astfel, în cazul lansării mecanismului respectiv de achiziție a gazelor, Moldova va trebui să semneze două contracte – dintre „Naftogaz” și „Energocom” și dintre „Energocom” și „Moldovagaz”.

Anterior, NM a constatat că Moldova va primi banii de la BERD pe garanția statului. Însă la ședința guvernului, Usatîi nu a spus nimic despre aceasta.

Totodată, dacă în decurs de un an, Moldova nu se va răsplăti cu ucrainenii, garanțiile de stat se vor transforma în datorie de stat.

Ex-președintele ANRE Victor Parlcov consideră că riscul de a ajunge într-o „groapă cu datorii” este destul de mare. El a precizat că, atunci când consumatorii achită pentru gaze companiei „Moldovagaz”, acești bani ar putea să nu ajungă pe conturile „Energocom”, pentru că ar putea fi solicitați în contul achitării datoriei către „Gazprom”-ul rus, căruia îi datorăm $450 mln. doar pentru gazele consumate în partea dreaptă a Nistrului. „Mai ales că gigantul rus are toate actele de recuperare a acestei datorii, ei pur și simplu ar putea să le dea curs”, a precizat expertul.

În opinia lui Parlicov, în această situație, guvernul se poartă straniu și riscă foarte mult asigurând „Gazprom”-ul, care deține 50% din acțiunile „Moldovagaz”, de problemele ce țin de livrările de gaze. „La ce-i trebuie statului să implice întreprinderea de stat „Energocom” în soluționarea problemei privind livrarea de gaze și să-și asume riscurile prin garanția de stat, dacă cei care poartă răspundere pentru asigurarea consumatorilor Moldovei cu gaze sunt „Moldovagaz” și „Gazprom”? Acestea trebuie să rezolve problemele privind posibilele modalități de livrare, ceea ce, în principiu, ei fac, asigurând posibilitatea tehnică pentru reversul gazelor și convenind cu „Gazprom” în vederea livrărilor de gaze la hotarul Rusiei cu Ucraina sau al României cu Ucraina”, a mai spus Parlicov.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: