Moldova ar putea să dezvolte energie nucleară în colaborare cu România. Chișinăul negociază cu Bucureștiul un proiect inovator
Full Article 7 minutes read

Moldova ar putea să dezvolte energie nucleară în colaborare cu România. Chișinăul negociază cu Bucureștiul un proiect inovator

Serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a comunicat pentru NM că guvernul Moldovei poartă negocieri în privința participării la un proiect de construcție a centralelor nucleare pe teritoriul României, bazate pe reactoare modulare mici (SMR) de producție americană. Și a precizat că este vorba despre investiții în construcția centralelor nucleare în România și nu de centrale electrice în Moldova.

La întrebarea, de unde țara noastră va face rost de bani pentru acest proiect, cei de la minister au răspuns că fondurile abia urmează să fie identificate.

Despre ce proiect e vorba

România intenționează să fie una dintre primele țări din lume și prima din Europa care utilizează tehnologia de construcție a reactoarelor nucleare modulare mici (SMR).

În luna martie 2019, compania de stat „Nuclearelectrica” din România și „NuScale Power”, companie dezvoltatoare americană și producătoare de SMR, au semnat „Memorandumul de Înțelegere penru a dezvolta primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe un amplasament din România”. 

În luna octombrie 2020, România a semnat cu SUA un acord interguvernamental în domeniul proiectării energiei nucleare, pe care parlamentul român l-a ratificat în anul 2021. Acest acord a fost deja aprobat în prealabil de Comisia Europeană.

În luna octombrie 2020, Eximbank SUA a încheiat un memorandum de înțelegere cu Ministerul Energeticii și și-a exprimat interesul față de finanțarea unor mari proiecte investiționale în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, compania de stat „Nuclearelectrica” a obținut 1,2 milioane de dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru identificarea și evaluarea potențialelor platforme pentru reactoarele modulare.

Ulterior, cei din compania română au anunțat că primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat pe teritoriul fostei termocentrale din Doicești, județul Dâmbovița, la 90 km de București.

În acest deceniu, se preconizează construcția în Doicești a unei centrale electrice cu șase reactoare mici NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW.

România se așteaptă că, prin adoptarea uneia dintre primele tehnologii inovatoare de reactoare modulare mici, țara va câștiga poziția de lider și numeroase beneficii economice potențiale: crearea în țară a unor capacități pentru producerea și asamblarea componentelor reactoarelor nucleare mici și a unui centru de formare pentru viitorii operatori și specialiști pentru astfel de centrale nucleare.

La sfârșitul anului 2022, administrația președintelui SUA Joe Biden a anunțat că guvernul țării și întreprinderea americană „NuScale Power” vor acorda 14 milioane de dolari pentru proiectarea câtorva centrale electrice SMR în România.

Tehnologia SMR

Reactoarele modulare mici (Small modular reactor, SMR) sunt niște reactoare nucleare avansate cu o capacitate electrică de până la 300 MW per unitate, ceea ce constituie aproximativ o treime din capacitatea generatoare a reactoarelor nucleare tradiționale.

SMR sunt de câteva ori mai mici decât tradiționalele reactoare nucleare și, datorită dimensiunilor mici, permit asamblarea tuturor sistemelor și a componentelor la uzină și transportarea lor într-un bloc unic la locul de instalare. Grație dimensiunilor mici și capacității lor, reactoarele SMR sunt mult mai simple, iar conceptul de securitate pentru MMR se bazează adesea, într-o măsură mai mare, pe sisteme pasive. Prin urmare, astfel de reactoare pot fi instalate acolo unde construcția unei centrale nucleare tradiționale este imposibilă, deoarece, datorită caracteristicilor SMR, probabilitatea unor emisii radioactive periculoase în mediul înconjurător și a contactului populației cu acestea în cazul unui accident este eliminată sau redusă considerabil. Necesitatea alimentării cu combustibil a unor astfel de reactoare este mult mai mică decât a reactoarelor tradiționale.

Tehnologia micilor reactoare modulare a fost dezvoltată relativ recent. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru sfârșitul anului 2021, în lume funcționează o singură centrală nucleară de acest gen. Este vorba despre „Akademik Lomonosov”, prima centrală nucleară plutitoare din lume, care aprovizionează cu energie electrică și termică orașul Pevek din districtul autonom Ciukotka din Rusia. Pe această centrală sunt instalate două reactoare SMR cu capacitatea de 35MW fiecare. Alte peste 70 de proiecte de centrale SMR sunt în etapa de construcție sau de licențiere în Argentina, Canada, China, Rusia, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud.

Construcția primului reactor SMR terestru comercial din lume a început în luna iulie 2021, cu centrala chineză „Linglong One”. Aceasta urmează să fie dată în exploatare la sfârșitul anului 2026.

Reactoarele NuScale

Compania americană „NuScale Power” elaborează și propune spre comercializare reactoare nucleare modulare mici cu capacitatea de 77MW care, conform estimărilor Ministerului Energeticii al SUA, vor fi accesibile pe piață în anul 2025. Se preconizează că NuScale va deveni unul dintre primele SMR pe piață. La sfârșitul lunii iulie 2022, Comisia de Reglementare Nucleară SUA a anunțat că va emite certificatul pentru reactoarele modulare mici NuScale.

Compania „NuScale Power” a semnat deja memorandumuri de cooperare cu Bulgaria, Polonia, Ucraina și Cehia.

Deocamdată, în România funcționează o centrală nucleară tradițională, în orașul Cernavodă. Centrala a fost proiectată de către compania canadiană „Atomic Energy of Canada Limited”, în anii 1980. Proiectul inițial al centralei presupunea construcția a cinci reactoare nucleare. Acum, două reactoare nucleare sunt date în exploatare industrială. Guvernul României intenționează să finalizeze construcția reactoarelor trei și patru (despre finisarea celui de-al cincilea bloc deocamdată nu se vorbește). Capacitatea totală a centralei este de 1400 MW, producția medie anuală este de 5,613 GWh. Aceasta reprezintă aproximativ de la 18 până la 20 la sută din energia electrică consumată anual de România.

De notat că nu este pentru prima dată când autoritățile Moldovei intenționează să investească în  construcția instalațiilor nucleare pe teritoriul României. Încă în anul 1997, guvernul Moldovei intenționa să examineze oportunitățile de a investi în finalizarea construcției celui de-al doilea reactor nuclear al centralei nucleare de la Cernavodă. Pentru aceasta a fost creată chiar și o comisie guvernamentală. Dar în anul 2007, cel de-al doilea reactor nuclear al centralei din România a fost finalizat fără participarea Moldovei.

În anul 2014, Răzvan Nicolaescu, ministrul român al energiei, a înaintat Moldovei o nouă propunere de a investi în centrala românească. De data aceasta – în finalizarea construcției reactoarelor nucleare 3 și 4. Dar nici această propunere nu a găsit o reacție în Moldova.

Conform prognozelor operatorului sistemului de transport al Republicii Moldova ÎS „Moldelectrica”, consumul de energie electrică în țara noastră va constitui în anul 2022 circa 4390 MWh, iar pentru generarea acesteia va fi nevoie de o capacitate de generare de aproximativ 900 MW.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: