Moldova ar putea rămâne fără 100 mln de euro de la UE. Chicu a acuzat-o pe Maia Sandu de blocajul finanțării
Full Article 3 minutes read

Moldova ar putea rămâne fără 100 mln de euro de la UE. Chicu a acuzat-o pe Maia Sandu de blocajul finanțării

Republica Moldova nu poate beneficia de ajutorul macrofinanciar din partea Uniunii Europene, dacă rectificările de buget propuse de guvern nu vor fi adoptate. Declarația a fost făcută de către pemierul Ion Chicu,după ședința conducerii de vârf a țării din 6 iulie. Acesta a acuzat-o pe Maia Sandu că ar bloca intenționat activitatea cabinetului de miniștri.

„Partidele politice care limitează activitatea guvernului, care încalcă Constituția prin faptul că nu permit guvernului să-și angajeze răspunderea poartă responsabilitate pentru criza politică în care ne aflăm. Nu are Maia Sandu sau alții temei constituțional să blocheze activitatea guvernului. Nicio persoană fizică, fie ea Maia Sandu sau partenerul ei, Candu, nu are dreptul să obstrucționeze activitatea guvernului”, a declarat Ion Chicu.

Prim-ministrul țării a mai spus că speră că la ora 14 acești politicieni se vor gândi la țară și vor oferi guvernului posibilitatea să muncească.

„Actualul parlament s-a discreditat totalmente și eu cred că obiectivul principal este dizvolvarea acestui parlament, utilizând orice cală legală posibilă. De aceea, o să urmărim și o să vedem ce se va întâmpla astăzi la ora 14:00, iar ulterior, în funcție de comportamentul acestor politicieni, vom lua decizia despree cum mergem mai departe”, a precizat Ion Chicu.

Șeful guvernului a reiterat că proiectele de lege pentru care executivul și-a angajat răspunderea prevăd rectificarea bugetului prin alocarea unor sume importante pentru majorarea salariilor medicilor de la 1 septembrie cu 30% (peste 400 mln de lei), achitarea unui suport bănesc unic pentru 659 de mii de pensionari și beneficiar de alocații sociale (câte 700 de lei), acordarea suportului pentru agricultori (100 mln de lei), alocarea a 50 de mln de lei pentru garantarea creditelor întreprinderilor mici și mijlocii și alocarea indemnizațiilor pentru urmașii medicilor care au decedat din cauza pandemiei de COVID-19, dar și asistența macrofinanciară din partea UE în mărime de 100 mln de euro.

„Faptul că Maia Sandu blochează și finanțarea din partea Uniunii Europene, cum a făcut și cu creditul rusesc, vorbește doar de un singur lucru: face tot ce poate ca să blocheze finanțarea țării. Indiferent din est sau vest, principalul să-și facă așa cum dorește ea. Remarc care sunt consecințele în cazul în care nu trece această modificare de buget – R. Moldova nu poate primi 100 mln de euro de la UE. Noi continuăm să contăm pe responsabilitatea politicienilor din parlament”, a mai spus Ion Chicu.

Amintim că, duminică, 5 iulie, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă este gata să susțină proiectele de lege menționate de Ion Chicu, însă nu prin asumare de răspundere, ci prin procedura obișnuită de dezbatere și adoptate în parlament. De asemenea, Maia Sandu a menționat că acest guvern trebuie să demisioneze.

Prim-ministrul Ion Chicu a venit în parlament de două ori pentru a prezenta proiectele de lege pentru care guvernul și-a angajat răspunderea, însă ședințele nu au avut loc, din lipsă de cvorum. Următoarea ședință va avea loc luni, 6 iulie, la ora 14:00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: