Moldova împrumută €25 mln pentru gestionarea deșeurilor. Cum va fi modernizat sistemul?
Full Article 2 minutes read

Moldova împrumută €25 mln pentru gestionarea deșeurilor. Cum va fi modernizat sistemul?

Pe 4 ianuarie a fost semnat un acord între Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD). Cea din urmă oferă țării noastre un împrumut de 25 milioane euro pentru extinderea și modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor.

BERD acordă împrumutul în valoare de 25 milioane euro Guvernului Republicii Moldova pentru finanțarea investițiilor critice în infrastructura sa de gestionare a deșeurilor solide și pentru abordarea provocărilor urgente de mediu.

Ministerul Mediului declară că proiectul implică mai multe regiuni. Se menționează că vor fi achiziționate containere pentru deșeuri și vehicule de colectare. La fel vor fi construite depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor.

Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care va beneficia de susținere, include raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Ministerul spune că în cele trei raioane este necesară o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro.

„Aceasta va fi finanțată prin prima tranșă de 6,94 milioane euro din împrumutul BERD, cu o sumă similară oferită de BEI. Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est va oferi și un grant de investiții de până la 5,6 milioane euro pentru reabilitarea sa”, comunică Ministerul, care adaugă că proiectul mai beneficiază de susținere prin cooperare tehnică, finanțată de Suedia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: