„Moldova înregistrează un indicator al mortalității de 4-5 ori mai mare decât în alte țări”. Nemerenco anticipează valul 5 de COVID
Full Article 2 minutes read

„Moldova înregistrează un indicator al mortalității de 4-5 ori mai mare decât în alte țări”. Nemerenco anticipează valul 5 de COVID

Deși Republica Moldova se află acum într-un moment de respiro pandemic, totuși țara noastră înregistrează un indicator înalt al mortalității în urma COVID-19. Potrivit ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, motivul acestor date este rata scăzută de vaccinare. 

„Moldova se află acum într-un moment de respiro pandemic. A ieșit din valul IV și încă nu a intrat în V. Comparativ cu multe țări din Europa, Moldova are acum o incidență joasă, de 8-10 ori mai mică decât Norvegia, Danemarca, Marea Britanie și alte țări care înregistrează o explozie de îmbolnăviri al valului V”, a declarat Nemerenco.

Și iată, a adăugat ministra, pe un așa fundal liniștit cu cod galben și verde absolut în toate localitățile – „Moldova înregistrează un indicator al mortalității în urma COVID-19 de 4-5 ori mai mare decât în țările menționate mai sus cu incidență mai înaltă”, a precizat Nemerenco.

„Și aceasta doar din cauza că abia suntem la circa 30% rată de vaccinare comparativ cu 70-80-90% în aceste țări. Vaccinul – o protecție-umbrelă pe care noi nu o deschidem deși plouă rău afară? Valul V pentru noi s-ar putea să fie și mai trist. Moldovă frumoasă și timidă, vaccinează-te și luptă pentru viață”, se arată în declarația ministrei.

Nemerenco a mai spus că vaccinarea unui om nu-l ajută doar pe el: „Ci poate crea acel scut de protecție pentru copiii mai mici, pentru bătrânii mai bolnavi, pentru cei pe care îi iubim. Știu că mai sunt unii care ezită, care ar vrea să mai aștepte. Dar timp rămâne tot mai puțin. Iar efectele vaccinului sunt deja clare – ele te protejează cu siguranță de spital și de moarte”, a conchis ministra.

***

În data de 14 decembrie, potrivit datelor Ministerului Sănătății, acoperirea națională cu o doză de vaccin constituia aproape 29%, cu schemă completă – aproape 28%. În total, fiind administrate 1.684.582 doze de vaccin.

Totodată, au fost omologate 2.372 certificate de vaccinare emise peste hotare. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schemă completă fiind înregistrată în Chișinău – 42% și Soroca – 31%. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia – 17%, Sîngerei și Leova -19%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: