„Moldova nu mai poate miza doar pe neutralitate”. Consilierul Maiei Sandu pledează pentru dezvoltarea capacităților de apărare
Full Article 2 minutes read

„Moldova nu mai poate miza doar pe neutralitate”. Consilierul Maiei Sandu pledează pentru dezvoltarea capacităților de apărare

Consilierul Maiei Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, susține că Republica Moldova nu mai poate miza doar pe statutul de neutralitate, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina la începutul acestui an, provocând un război la granița cu Moldova. Recean spune că este important ca Moldova să își dezvolte capacitățile de apărare, în contextul riscurilor de securitate care planează asupra țării noastre.

„Moldova deja nu mai poate miza doar pe instrumente de politică externă, unul din ei fiind neutralitatea, trebuie să se purceadă nemijlocit la dezvoltarea capacității de apărare. Dar, aici, ai nevoie ca cetățeanul să susțină acest demers, pe care guvernarea îl conștientizează și înțelege că este critic pentru supraviețuirea statului, dar pentru care neapărat trebuie să aloce resurse”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, susține că este foarte important ca în viitoarea Strategie de Securitate a Republicii Moldova să se regăsească conceptul de reziliență, care să fie foarte bine definit. Potrivit lui, politicile naționale de securitate ar trebui să se axeze pe domeniile care țin de relațiile externe și mediul de securitate, prevenirea și combaterea amenințărilor hibride, precum și soluționarea conflictului transnistrean și consolidarea apărării naționale.

Precizăm că declarațiile oficialilor de la Chișinău au fost făcute pe 26 septembrie, în cadrul unei  mese rotunde organizate de IPRE, la care au fost discutate principalele necesități și priorități la nivelul instituțiilor publice din sectorul de securitate, axate pe creșterea rezilienței și capacității de răspuns la provocările interne și externe ce vizează Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: