Moldova se pregătește să primească refugiați din Ucraina? Directorul SIS a oferit un interviu pentru un portal ucrainean
Full Article 6 minutes read

Moldova se pregătește să primească refugiați din Ucraina? Directorul SIS a oferit un interviu pentru un portal ucrainean

Moldova urmărește cu atenție situația de la frontiera ruso-ucraineană și se pregătește de diferite scenarii. Printre acestea – și de un posibil val de refugiați. Alexandr Esaulenco, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, a vorbit despre aceasta într-un interviu acordat portalului ucrainean „Glavkom”. Directorul SIS a mai vorbit despre cooperarea sporită cu Ucraina în legătură cu situația din regiune. NM a selectat ce-i mai important din interviul directorului SIS.

Despre ce interviu e vorba?

În seara de 25 ianuarie, pe portalul ucrainean „Glavkom” a fost publicat un interviu cu Alexandr Esaulenco, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Acesta i-a relatat jurnalistei Marianna Priseajniuk, cum reacționează SIS în situația din regiune care s-a agravat.

De notat că proprietarul site-ului „Glavkom” este compania „Sistemele media din Ucraina”, care a fost fondată în anul 2009. Fondatorii acesteia sunt Viktor Șlinceak și Iulia Lîmar. Șlinceak este jurnalist, președintele consiliului de administrație al Institutului de politică mondială de la Kiev. Lîmar este deputat al Radei orășenești din Kiev, reprezentantă a Partidului ADUR al lui Vitali Kliciko.

NM s-a adresat către SIS pentru a confirma autenticitatea interviului. La momentul publicării acestui articol, redacția nu a primit un răspuns la solicitarea în scris.

Anterior, Esaulenco practic nu a oferit interviuri presei din Moldova, dar nici celei străine. Unicul interviu amplu cu directorul SIS a fost publicat în luna septembrie 2020, de către Agenția Informațională de Stat „Moldpres”.


Ce a comunicat directorul SIS

Despre valul de migranți și cooperarea cu Ucraina

Esaulenco a menționat în interviu că Moldova urmărește situația de la frontiera ruso-ucraineană și că această problemă este „în epicentrul atenției”. În același timp, șeful SIS consideră că „trebuie să ne păstrăm calmul”. Acesta a spus că în partea ședinței comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, care s-a desfășurat cu ușile închise, s-a vorbit despre necesitatea de „a fi proactivi în acțiuni”. De notat că acest punct nu era inclus în agenda ședinței comisiei și această parte s-a desfășurat fără jurnaliști.

Directorul SIS a comunicat pentru „Glavkom” că Moldova face schimb de informații cu Ucraina și că în continuare, cooperarea cu serviciile de profil ale Ucrainei „va avea o tendință de creștere în contextul riscurilor care există astăzi în regiune”.

„Deci, noi trebuie să colaborăm și să interacționăm mai strâns (cu Ucraina – „Glavkom”). Inclusiv reieșind din posibilele riscuri asimetrice în caz de escaladare a conflictului. În primul rând, sunt posibile valuri de migrație și valuri de refugiați și asistență acordată partenerilor strategici”, a menționat Esaulenco.

Despre situația din Transnistria și trupele armate ruse

Directorul SIS a mai comunicat că „formațiunile militare ilegale” (grupul operativ al trupelor rusești, precizează „Glavkom”), care se află pe teritoriul Moldovei în regiunea transnistreană, au sporit paza obiectelor de infrastructură militară. Au sporit și apărarea depozitului de muniții de la Colbasna. Reamintim că Rusia a promis încă în anul 2019 că va oferi asistență Moldovei în distrugerea acestor muniții.  

„Din câte știm, apărarea acestor depozite este sporită acum. Și noi înțelegem că acest factor este unul dintre cei mai importanți din punctul de vedere al aplicării elementelor destabilizatoare pe teritoriul țării noastre”, a menționat Esaulenco. Directorul SIS a menționat faptul că este vorba anume despre „trupele militare ruse care se află acolo ilegal și nu despre pacificatori”.

Jurnalista a mai întrebat dacă Moldova rămâne „o țară de tranzit pentru serviciile speciale ale Rusiei”. Esaulenco a răspuns că „anumite elemente” care provoacă suspiciunea SIS se află în câmpul de vedere al serviciilor de contrainformații ale Moldovei.

Despre scenarii diferite pentru Moldova

Jurnalista de la „Glavkom” l-a întrebat pe Esaulenco despre acțiunile Moldovei în cazul unui scenariu presupus de serviciile speciale din Occident. Acesta presupune că trupele armate ale Rusiei se vor deplasa spre sudul Ucrainei și vor ajunge până în Transnistria. Esaulenco a răspuns că „vecinii noștri din est nu trebuie subestimați”, dar a subliniat că Moldova se pregătește de orice.

„Am vrea să credem că diplomația va învinge, dar trebuie să fim pregătiți de orice scenariu. Inclusiv de cel pe care l-ați menționat”, a spus directorul SIS.

Esaulenco a refuzat să răspundă la întrebarea despre planurile Moldovei în cazul unei invazii a trupelor armate ruse în Ucraina.

„Nu voi dezvălui planurile, dar aș vrea să spun că SIS se implică pe larg în anumite procese ca să fim proactivi și să putem opune rezistență amenințărilor legate de destabilizarea din regiune”, a concluzionat directorul SIS.


Ce-a fost?

Moldova se pregătește să primească refugiați din Ucraina? Directorul SIS a oferit un interviu pentru un portal ucrainean

Valeriu Pașa. Foto: facebook.com

Valeriu Pașa, directorul Asociației WatchDog, consideră că apariția interviului cu directorul SIS pe un site ucrainean nu este ceva neobișnuit.

„Nu cred că el va refuza jurnaliștii din Moldova în condițiile în care nu refuză jurnaliștii ucraineni”, a menționat expertul.

În același timp, el presupune că și SIS ar putea să organizeze o conferință de presă.

„Dacă SIS este pregătit să vorbească public despre ceva ori să informeze societatea, ar trebui să ia această inițiativă. Ar putea să organizeze o conferință de presă și să explice toate acestea”, a subliniat Pașa.

Totodată, el s-a întrebat, de ce această informație nu a fost făcută publică de către președintele Moldovei, Maia Sandu.

„În acest context, apare o întrebare: cât de eficient informează serviciul în frunte cu domnul Esaulenco conducerea țării despre toate aceste aspecte”, a concluzionat expertul.

Pașa a mai presupus faptul că jurnaliștii ucraineni au interpretat greșit unele afirmații de-ale lui Esaulenco.

„Când acesta vorbește despre formațiunile militare ilegale, cred că se referă la așa-numitele formațiuni transnistrene ilegale, iar jurnaliștii de la „Glavkom” au scris că este vorba despre GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse)”, consideră expertul.

În același timp, el a remarcat faptul că este dificil să se determine diferența dintre aceste două formațiuni.

„Există o rotație, oamenii slujesc o jumătate de an în GOTR și o jumătate de an în așa-zisa armată transnistreană”, a precizat Pașa. Acesta a mai menționat că în răspunsurile directorului SIS „nu există nimic ieșit din comun și că toate acestea sunt niște lucruri evidente”.

Deși expertul a subliniat faptul că ar trebui să se facă declarații și în interiorul țării.

„Totuși, cred că ar fi fost mai bine dacă autoritățile specializate ale Moldovei ar fi declarat despre toate acestea în interiorul țării și ar fi informat cumva cetățenii despre măsurile pe care le întreprind”, a concluzionat expertul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: