Moldova se retrage din CSI: Recean vorbește despre riscuri și enumeră beneficiile
Full Article 3 minutes read

Moldova se retrage din CSI: Recean vorbește despre riscuri și enumeră beneficiile

Prim-ministrul Dorin Recean salută decizia Chișinăului privind demararea procedurii de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI, din care face parte și Rusia. Premierul susține că Guvernul, la rândul său, a inițiat procesul de ieșire din mai multe acorduri cu CSI care fie nu erau respectate, fie prezentau pericole de securitate, în favoarea acordurilor bilaterale între Moldova și țări din CSI.  

„Să ne uităm obiectiv. Se presupunea că avem o colaborare care să ne ajute să rezolvăm problema acestor state, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Noi făceam parte din CSI, dar eram șantajați energetic, cu embargouri. Trebuie să fim practici, să luăm fiecare acord în parte și dacă nu e util – să-l denunțăm, iar cu acele state cu care vrem să avem relații comerciale, etc, să mergem pe acorduri bilaterale”, a declarat premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV.

Șeful Guvernului de la Chișinău nu exclude că Moscova ar putea „răspunde” în mod concret la decizia Moldovei, însă dă asigurări că autoritățile vor interveni corespunzător.

„Nu poate să facă altceva decât ceea ce a mai făcut. Să mai încerce ceva, să mai interzică. De fiecare dată când au interzis ceva, industria, agricultura din Republica Moldova s-a adaptata și a devenit și mai de succes. Sarcina Guvernului este să se asigure că aceste produse au piețe în exterior și asta facem”, a dat asigurări Recean.

Precizăm că președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia a inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.

Declarațiile speakerului au fost criticate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și de oficiali de la Kremlin. În timp ce socialiștii susțin că Moldova „nu va supraviețui fără CSI” și anunță că lansează o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al țării noastre în CSI, Moscova susține că prin decizia luată, autoritățile de la Chișinău „ar face un joc politic”, în favoarea Occidentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: