Moldova, singura țară în care a crescut consumul de tutun. Decizia Parlamentului pentru eliminarea comerțului ilicit
Full Article 2 minutes read

Moldova, singura țară în care a crescut consumul de tutun. Decizia Parlamentului pentru eliminarea comerțului ilicit

Republica Moldova se aliniază la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În cadrul ședinței din 16 februarie, Parlamentul a aprobat în lectură finală  proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative: Legii privind controlul tutunului, Codului contravențional, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Obiectivul primar al proiectului este alinierea la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului. Protocolul respectiv constituie principalul instrument de cooperare pe plan internațional în domeniul combaterii comerțului ilicit cu produse din tutun.

Scopul final al proiectului de lege constă în eliminarea comercializării ilegale a produselor, respectiv excluderea posibilităților de subminare a obiectivelor în materie de sănătate publică, presiunilor suplimentare asupra sistemelor de sănătate și pierderilor veniturilor pentru economie.

Potrivit Ministerului Sănătății, Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat un trend în creștere a consumului de tutun în ultimii ani, în special datorită creșterii consumului produselor noi, inclusiv țigărilor electronice și celor cu arome. Legislația trebuie să fie aplicabilă pentru toate tipurile de produse ca să putem reduce consumul lor, în favoarea sănătății populației, în primul rând, a tinerilor, consideră instituția.

Adoptarea legii a fost precedată de mai multe runde de consultări publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: