Moldova, tot mai aproape de UE. Popescu anunță când va fi depus noul raport cu privire la progresele înregistrate în procesul de aderare
Full Article 2 minutes read

Moldova, tot mai aproape de UE. Popescu anunță când va fi depus noul raport cu privire la progresele înregistrate în procesul de aderare

Republica Moldova urmează să trimită, în iunie, la Bruxelles, un nou set de actualizări pe procesul de reforme realizate de autoritățile de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de vicepremierul, ministrul de Externe, Nicu Popescu, în debutul ședinței Cabinetului de miniștri. 

„Ținem legătura cu Comisia Europeană zilnic, în care informăm și lucrăm împreună pentru a aduce țara noastră în UE. (…) Informăm că în luna iunie vom depune un nou set de actualizări pe procesul de reforme. Acum zece zile am trimis informații privind implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene unde am constatat mai multe progrese în domenii importante”, a anunțat vicepremierul.

Oficialul susține că Republica Moldova este capabilă să accelereze procesul de aderare la UE, iar revenirea Aeroportului în gestiunea statului, condamnarea lui Șor, precum și progresele înregistrate în sectorul justiției și a deoligarhizării  – sunt dovezi în acest sens.

La rândul său, premierul Dorin Recean le-a mulțumit funcționarilor din ministere și din administrațiile publice locale implicați în procesul de aderare la UE pentru munca depusă. Totodată, șeful Guvernului lansat o invitație în adresa acestora, precum și a altor funcționari publici, să se alăture pe 21 mai, în PMAN, la Adunarea „Moldova Europeană”, eveniment inițiat de președinta Maia Sandu.

Amintim că autoritățile de la Chișinău au trimis, pe 19 aprilie, la Bruxelles, primul raport cu privire progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de aderare la UE.

Țara noastră a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: