Moldovagaz a achitat Gazpromului datoria pentru gazele naturale furnizate în iulie: cum rămâne cu plata pentru august 
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz a achitat Gazpromului datoria pentru gazele naturale furnizate în iulie: cum rămâne cu plata pentru august 

Moldovagaz a plătit Gazpromului datoria pentru furnizarea gazelor naturale în luna iulie. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban. 

Pe 22 august curent, Ceban a anunțat că țara noastră a achitat companiei energetice din Rusia pentru gazele naturale din luna iulie.

Șeful de la Moldovagaz s-a referit și la plata pentru luna august: „Din motive anunțate anterior, compania a fost nevoită să ceară furnizorului principal să amâne plata pentru luna august”, a precizat Vadim Ceban, pe Telegram.

***

Recent, compania Moldovagaz s-a adresat către Gazprom cu solicitarea de a amâna până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru termenul de achitare a plății în avans pentru lunile august-septembrie. Precizarea a fost făcută de către președintele consiliului de administrație Vadim Ceban, pe 17 august.

Pe 4 august, ANRE a aprobat majorarea tarifului pentru gaz, în cazul consumatorilor finali, de la 18,62 lei la 23 lei/1 m3. Noul tarif a intrat în vigoare de la 1 august.

Anterior, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului până la 29,48 lei/1m3 de gaz, invocând devieri negative și faptul că, în august, prețul de achiziție este de $1458, iar în septembrie ar putea ajunge la $1692 за 1000 m3.

ANRE a stabilit tariful reieșind din prețul mediu de achiziție din 2022 – de $899/1000 m3 de gaz și a precizat că metodologia de calcul a tarifului nu permite includerea prețului potențial de achiziție. La solicitarea „Moldovagaz”, Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat pe 15 august că achitarea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la gazele naturale să fie amânată până pe 30 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: