Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna ianuarie Gazprom-ului. Spînu: „Primăvara e aproape”
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna ianuarie Gazprom-ului. Spînu: „Primăvara e aproape”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că Moldovagaz a transferat concernului rus Gazprom avansul integral pentru luna ianuarie.  Spînu dă asigurări cetățenilor că vom trece peste criza energetică și amintește că „primăvara e aproape”. 

„Stimați cetățeni, trecem printr-o criză energetică (a gazelor) care nu este generată de noi dar care ne afectează în mod direct, pe fiecare. Guvernul își va onora toate angajamentele și va fi, în primul rând, aproape de oameni. Vom compensa și mai mult eventualele creșteri de tarif și vom asigura că gazul ajunge în fiecare casă. Vom trece și peste această criză.  Primăvara e aproape”, scrie Spînu într-o postare.

Amintim că astăzi Parlamentul a instituit stare de urgență în domeniul energetic pentru 60 de zile. La scurt timp, s-a întrunit în ședință Comisia Situații Excepționale și a dispus efectuarea plății în avans către S.A. „Moldovagaz” a compensaţiilor diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale acordate consumatorilor casnici pentru lunile ianuarie- martie 2022. Suma transferată a fost de 469 021 087,30 lei.

Amintim că, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Companiei Moldovagaz îi lipsea suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: