Moldovenii care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl, fără grade de dizabilitate, vor primi alocații de 750 de lei
Full Article 2 minutes read

Moldovenii care au participat la lichidarea avariei de la Cernobîl, fără grade de dizabilitate, vor primi alocații de 750 de lei

Guvernul a dat aviz pozitiv inițiativei de acordare a dreptului de alocații lunare de stat în mărime de 750 lei participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, care nu au grade de dizabilitate.

Conform datelor Ministerului Apărării, actualmente, la evidență sunt  89  de  persoane  care  fac parte din categoria participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, nefiind încadrați în grad de dizabilitate. Implementarea amendamentului înaintat va  fi  realizată  în  limita  transferurilor de  la  Bugetul  de  stat  către  bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

În avizul său, Guvernul mai propune reglementarea acestei categorii de beneficiari ca fiind persoane care au participat la lucrările de lichidare a consecințelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl, persoane care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare şi au primit cetăţenia Republicii Moldova.

***

În anul 2020, pentru tratamentul medicamentos al persoanelor afectate de radiaţia ionizantă din bugetul de stat au fost prevăzute surse financiare în sumă de  544,2 mii lei, cheltuielile efective în acest scop au constituit  499,1 mii lei. Pentru anul 2021 în acest scop au fost prevăzute surse financiare în sumă de 499,1 mii lei. Totodată pacienţii respectivi au acces nelimitat la medicamentele compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (antidiabetice, psihotrope, anticonvulsivante etc.).

Anual, în perioada lunilor martie-aprilie, se organizează efectuarea examenului medical complex a persoanelor care au participat la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi copiilor acestora, născuţi după anul 1986, în volumul stabilit de actele normative, inclusiv cu organizarea consultaţiilor şi internărilor, după caz, în instituţiile republicane.

La fel, statul îi asigură anual cu bilete de tratament sanatorial gratuit la instituţiile balneo-sanatoriale, aflate pe teritoriul republicii, precum şi la sanatoriile amplasate pe teritoriul Ucrainei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: