Moldovenii, datori pentru pentru gazele naturale consumate în ianuarie și februarie curent 
Full Article 2 minutes read

Moldovenii, datori pentru pentru gazele naturale consumate în ianuarie și februarie curent 

Președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că datoria consumatorilor pentru gazele naturale depășește suma de 150 milioane lei. Cetățenii sunt datori companiei pentru lunile ianuarie și februarie 2022. 

„153 milioane lei – datoria totală a consumatorilor casnici nerezidențiali față de Moldovagaz pentru furnizarea de gaze naturale în ianuarie și februarie 2022”, a scris Vadim Ceban, pe Telegram.

Pe 28 ianuarie, ANRE a aprobat majorarea tariful la gaz pentru consumatori, de la 11,01 la 15,18 lei. Guvernul a anunțat că tariful pentru primii 150 de metri cubi de gaz achitați de cetățeni vor rămâne la tariful vechi – 6,8 lei pentru primii 50 de metri și 7,9 lei pentru următorii 100, diferența fiind achitată din bugetul de stat.

De compensații beneficiază și agenții economici, pentru primii 500 m3 de gaz consumat. Acestea vor fi acordate retroactiv.

Recent, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a declarat că luna martie este ultima din sezonul rece curent, în care consumatorii din Republica Moldova vor beneficia de compensații la facturile de gaz.

Conform celui mai recent acord de furnizare a gazului, semnat de „Moldovagaz” și „Gazprom”, partea moldovenească este obligată să achite, pe lângă consumul curent, plata în avans pentru luna următoare. Transferul trebuie să se facă până în data de 20 a fiecărei luni. Anterior, „Gazprom” a amenințat că va sista furnizarea gazului către compania-fiică, în cazul în care plata nu se va face în termenul convenit.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: