Moldovenii, în așteptarea compensațiilor la energie. Zeci de mii s-au înscris pe platforma lansată de Guvern
Full Article 2 minutes read

Moldovenii, în așteptarea compensațiilor la energie. Zeci de mii s-au înscris pe platforma lansată de Guvern

Zeci de mii de persoane s-au înscris până astăzi pe platforma online lansată acum o săptămână de Guvern: compensații.gov.md, unde cetățenii pot solicita compensații la energie în noul sezon rece. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, astăzi, 20 octombrie.

„Până în prezent, 194 370 de persoane s-au înscris pe platforma online, iar 145 244 de cereri au fost deja depuse și expediate spre procesare. În acest sens, au un rol esențial îl au asistenții sociali și bibliotecarii din comunități, care acordă asistență la înscrierea în sistem tuturor persoanelor care nu au echipament, acces la internet sau abilități necesare pentru a depune cererea personal”, anunță Ministerul.

***

Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi, 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” (SIVE) – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pentru a beneficia de compensații, consumatorii casnici sunt îndemnați să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, în baza căreia va fi calculată mărimea compensației. În acest scop, au fost identificate cinci categorii de vulnerabilitate energetică – de la foarte ridicată până la non-vulnerabil.

Este recomandată înregistrarea în sistem până la data de 15 noiembrie. La începutul lunii noiembrie, Guvernul urmează să aprobe tarife diferențiate pentru consumul de resurse energetice.

Potrivit Guvernului, atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică se va efectua în baza unui coeficient calculat ca raport exprimat în procente între cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil al familiei pentru achitarea energiei.

Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: