Moldovenii, subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenie. Tauber: „Care este graba?”
Full Article 2 minutes read

Moldovenii, subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenie. Tauber: „Care este graba?”

Cetățenii moldoveni, care sunt subiecți ai restricțiilor internaționale, riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova. Printr-un proiect de lege, votat de Parlament în primă lectură, Serviciul de Informații și Securitate a fost împuternicit să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei și, după caz, să sesizeze Agenția Servicii Publice (ASP) în vederea inițierii procedurii de retragere a cetățeniei Republicii Moldova, scrie IPN.

Unul dintre autorii proiectului, deputatul Vasile Grădinaru, a explicat faptul că noile prevederi vin să clarifice atribuțiile instituțiilor și modul în care se procedează. „SIS, în temeiul acestui articol, este obligat să sesizeze ASP-ul cu privire la măsurile care trebuie întreprinse în sensul inițierii procedurii de retragere a cetățeniei”, afirmă deputatul.

„Dumneavoastră știți foarte bine că în aceste zile, sute de cetățeni pleacă în Federația Rusă, cărăuși, și aduc în Republica Moldov resurse financiare în valută pentru a finanța acțiuni subversive împotriva Republici Moldova. Acestea sunt infracțiuni care pot sta la baza retragerii cetățeniei sau ridicării cetățeniei unui cetățean al Republici Moldova. Și, da, eu cred că la acei cetățeni care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova și în interesul unui stat străin este cea mai mică sancțiune care poate fi oferită – retragerea cetățeniei”, a declarat deputatul, după ce a fost întrebat de colega sa, Marina Tauber, care este graba și urgența cu care proiectul a fost elaborat și prezentat în plen.

De asemenea, autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat și Agenției Servicii Publice în lista autorităților în adresa căror Serviciul de Informații și Securitate va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor internaționale.

O altă prevedere din proiectul de lege se referă la acordarea de competențe suplimentare pentru Serviciul de Informații și Securitate, care, cu suportul informațional al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, va elabora și aproba lista persoanelor juridice în privința cărora există informații documentate că acestea se află sub controlul unui subiect al restricțiilor sau au ca beneficiar efectiv un subiect al restricțiilor.

Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: