Cât de periculos e, de fapt, tulburelul. IGSU a lansat o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în timpul fermentării vinului (FOTO)
Full Article 2 minutes read

Cât de periculos e, de fapt, tulburelul. IGSU a lansat o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în timpul fermentării vinului (FOTO)

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a lansat o campanie de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon, în urma fermentării vinului. Acțiunea se desfășoară în mai multe localități.

Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperi, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea.

Semne de intoxicație cu dioxid de carbon pot fi: durerile de cap, amețelile, voma, iar în cazuri grave – convulsii și comă.

Totodată, este recomandat ca persoanele care urmează să intre în beci, unde sunt păstrate  recipiente cu vin, să anunțe pe cineva în prealabil. În situația în care în încăpere deja se află o victimă, intrarea fără echipament de protecție este periculoasă.

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viață și sănătate.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului acestui an, trei persoane s-au intoxicat cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.

intoxicații dioxid de carbon, fermentare vin

Facebook/IGSU

intoxicații, dioxid de carbon, fermentare vin

Facebook/IGSU

intoxicații fermentare vin

Facebook/IGSU

dioxid de carbon, beci, intoxicații

Facebook/IGSU

intoxicații, vin, poamă, beci, toamnă

Facebook/IGSU

beci, toamna, vin, vița de vie, intoxicație

Facebook/IGSU

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: