Moscova, către Maia Sandu despre activitatea consulatului rus de la Tiraspol: „Să nu caute amenințări unde nu există”
Full Article 2 minutes read

Moscova, către Maia Sandu despre activitatea consulatului rus de la Tiraspol: „Să nu caute amenințări unde nu există”

Activitatea serviciului consular mobil al Federației Ruse în Transnistria nu încalcă suveranitatea Moldovei. O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. 

Zaharova a atras atenția asupra declarației președintei Maia Sandu care a spus că intențiile Moscovei de a consolida consulatul rus de la Tiraspol reprezintă „o sfidare a legii și o nouă încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

„Nu există nici o politică sau o încălcare a suveranității Republicii Moldova în activitatea acestui punct. Vorbim exclusiv despre furnizarea de servicii consulare pentru cetățenii ruși care locuiesc în Transnistria, care sunt peste 200 de mii în regiune”, a menționat Zaharova.

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a subliniat că partea rusă „face apel la partea moldovenească să nu caute amenințări acolo unde aceste nu există, ci să se concentreze pe rezolvarea problemelor practice de dezvoltare a cooperării dintre țări”. „La rândul nostru, ne reafirmăm posibilitatea pentru un dialog constructiv, deschis pentru a le discuta”, a spus Zaharova.

Potrivit diplomatului, în această situație „un rol important ar trebui să îl joace mass-media locală și rusă, care sunt chemate să furnizeze informații obiectiv, fără amenințări și cenzură politică”.

Menționăm că anterior, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR, șefa statului a vorbit intențiile Moscovei de a consolida consulatul rus de la Tiraspol: „Este o nouă sfidare și o nouă încălcare a integrității teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Amintim că pe 15 iulie curent, Duma de Stat a Federației Ruse i-a cerut Ministerului de Externe rus informații cu privire la măsurile luate pentru rezolvarea problemelor locuitorilor din regiunea transnistreană în obținerea cetățeniei ruse și reînnoirea pașapoartelor rusești. Aceasta s-a întâmplat după ce așa-zisele autorități ale regiunii au semnalat, în repetate rânduri, problemele cu care s-ar confrunta cetățenii de pe malul stâng al Nistrului atunci când doresc să-și reînnoiască pașapoartele rusești sau să dobândească cetățenia Federației Ruse.

„Din păcate, partea moldovenească se amestecă în orice mod posibil în activitatea oficiului consular al Ambasadei Rusiei în Moldova, aflat la Tiraspol. Sunt 20.000 de persoane la rând pentru a-și reînnoi pașapoartele și 60.000 de persoane pentru a solicita cetățenia”, a spus deputatul rus Constantin Zatulin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: