Moscova sugerează că ar putea să-i deschidă un dosar penal Maiei Sandu
Full Article 2 minutes read

Moscova sugerează că ar putea să-i deschidă un dosar penal Maiei Sandu

Vladimir Djabarov, prim-vicepreşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Consiliul Federaţiei al Rusiei, a declarat că Comitetul de Investigații are toate motivele să demareze o cauză penală pe numele președintei Maia Sandu și să o anunțe în căutare internațională. Declarația a fost făcută în contextul în care șefa statului a spus recent că președintele rus Vladimir Putin va fi reținut dacă va veni în Moldova.

„Se pare că doamna Maia Sandu, cetățean român, care deține președinția Republicii Moldova, are ceva în neregulă cu capul. Comitetul de Investigații al Federației Ruse are toate motivele să inițieze un dosar penal împotriva lui Sandu pentru amenințarea cu arestarea președintelui rus și să o anunțe în urmărire internațională. Își face vise…ca șeful Măreței Rusii să vină în țara sa, a cărei economie și bunăstare este total dependentă de Moscova”, a scris Djabarov pe canalul său de Telegram.

Amintim că, pe 23 mai, în cadrul unui interviu, Maia Sadu a spus că președintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest, va fi reținut dacă ajunge în Republica Moldova.

***

Precizăm că, pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Totodată, mandat de arest a fost emis și pentru Comisarul pentru Drepturile Copilului al președintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova.

Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală a ucrainenilor din teritoriile Ucrainei ocupate, în Rusia.

Acum, liderul de la Kremlin nu poate să viziteze țările, care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state, marcate cu verde pe hartă). Acestea sunt toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.

Totodată, Armenia spune că nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta le va vizita țara.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: