Multipla campioană Veronica Șturmilova spune că este împiedicată să participe la Campionatul European de la Baku. Reacția Federației de Gimnastică
Full Article 3 minutes read

Multipla campioană Veronica Șturmilova spune că este împiedicată să participe la Campionatul European de la Baku. Reacția Federației de Gimnastică

Multipla campioană a Moldovei la gimnastică ritmică, Veronica Sturmilova, acuză Federația de Gimnastică Ritmică din Republica Moldova că ar împiedica participarea sa la Campionatul European. Sportiva, care a înregistrat numeroase victorii atât la competiții naționale, cât și internaționale, susține că Federația ar fi ales alte două sportive străine, cu rezultate modeste în domeniu, să reprezinte Moldova. Președinta Federației, Victoria Federiuc, califică acuzațiile sportivei ca fiind denigratoare și false.

„Acum, când am obținut atâtea rezultate cu resurse financiare foarte modeste, când m-am întors acasă am descoperit că președintele Federației din propria inițiativă nu m-a inclus în lista participanților la Campionatul European, dar a inclus alte două participante care nu au obținut așa rezultate”, scrie Veronica Sturmilova.

Multipla campioană susține că cele două sportive selectate de Federația de Gimnastică Ritmică nu ar locui în Republica Moldova, acestea deținând dublă cetățenie. Mai mult, spune Sturmilova, una dintre ele nu ar deține calitatea de membru al lotului național.

„Din trei locuri alocate țării noastre la Campionatul din Baku, eu nu am obținut niciunul, numai de aceea că pot să depășesc prin punctajul obținut cele două sportive deja înregistrate din partea Republicii Moldova. (…) Am solicitat de foarte multe ori de la președintele Federației includerea mea în componența selecționatei, mai ales că a rămas încă un loc liber, dar nu am primit nici un fel de răspuns”, mai scrie Veronica Sturmilova.

Tânăra sportivă, de doar 16 ani, face apel la autoritățile statului să intervină, or zile numărate au mai rămas până când termenul limită în care țara noastră trebuie să își prezinte sportivii va expira.

„Termenul este 2 mai. Dacă nimeni nu va interveni, sportul din Republica Moldova va avea de suferit enorm, iar sportivii se vor convinge că nu rezultatele sportive sunt cele care îți dau dreptul să reprezinți țara ta în lume. Sper să mă ajutați să rezolvăm această nedreptate”, este apelul tinerei campioane.

Pe de altă parte, Federația moldovenească de gimnastică menționează că componența lotului național a fost stabilită în baza rezultatelor obținute de sportive la Turneul Internațional de la Sofia, care urma să fie și un turneu de preselecție a participantelor la Campionatele Europene și Mondiale la Gimnastica Ritmică din 2023.

„Din păcate, antrenorul gimnastei Veronica Șturmilova a refuzat includerea sportivei în lista participatelor, prin urmare, a privat-o de posibilitatea de a-și demonstra capacitățile și de a-și confirma dreptul de a participa la Campionatul European”, precizează președinta Federației, Victoria Federiuc.

Referitor la cele două sportive care urma să reprezinte Moldova la Campionatul de la Baku, Antonina Șargu și Emily Beznos, Federiuc menționează că acestea ar fi fost selectate urmare a rezultatului obținut la turneul de la Sofia. „Ele au înregistrat cel mai înalt punctaj atât la individual compus, cât și pe obiecte separate”, precizează Victoria Federiuc.

În vârstă de doar 16 ani, Veronica Sturmilova practică gimnastica ritmică de 5 ani – perioadă în care a reușit să ducă numele Republicii Moldova dincolo de hotarele ei. În palmaresul tinerei sportive se regăsește, inclusiv, medalii de bronz, cucerite în cadrul campionatelor internaționale, precum și o medalie  de aur, pe care a cucerit-o recent la Campionatul European din Belgia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: