Natalia Gavrilița avertizează: Transnistria va trebui să plătească în avans pentru gaz
Full Article 2 minutes read

Natalia Gavrilița avertizează: Transnistria va trebui să plătească în avans pentru gaz

În eventualitatea în care Gazprom sistează total livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gazul procurat. O spune premierul Natalia Gavrilița, potrivit căreia regiunea transnistreană, la fel ca și malul drept al Nistrului, va fi aprovizionată cu gaze naturale procurate de pe piața internațională. Potrivit regulilor pieței, gazul trebuie achitat în avans, transmite IPN.

Premierul spune că incertitudinea pe aspectele energetice persistă, întrucât Gazprom nu spune tranșant dacă va livra sau nu gaze naturale Republicii Moldova după data de 1 octombrie. Potrivit premierului, de la 1 octombrie Republica Moldova ar urma să achite un preț mai mic la gaz, însă există și riscul ca Gazprom să ne închidă total robinetul, invocând lipsa finalității auditului datoriilor Moldovagaz.

„Avem scrisori care ne spun că trebuie să soluționăm până la 1 octombrie problema datoriilor, noi le-am solicitat ca termenul să fie extins. Am solicitat să avem claritate despre furnizarea gazelor naturale și despre volume, încă nu avem claritate. Dacă vom accesa gaze naturale de pe piața internațională sau de la parteneri la un preț avantajos, în primul rând trebuie să plătim pentru gazul consumat și trebuie să plătim în avans. Nu e posibil să fie livrate gaze naturale în partea stângă a Nistrului fără a plăti în avans. Există posibilități. Există conectare și cu Ucraina care poate fi accesată, dar este vorba de plata în avans a gazelor naturale și trebuie să avem suficiente cantități”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Natalia Gavrilița spune că insistența cu care liderul separatist Vadim Krasnoselski solicită întrevederi separate cu conducerea de vârf a țării este explicată prin criza de securitate din regiune și efectele războiului din Ucraina asupra economiei din stânga Nistrului. „Lucrurile s-au schimbat, avem acest război, avem hotarul cu Ucraina închis, avem probleme pe care le discutăm mai activ pentru că încercăm să menținem pacea și securitatea în regiune. S-au schimbat datele problemei și Krasnoselski vrea să discute noile circumstanțe, dar noi comunicăm la nivel de instituții”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: