Natalia Gavrilița, despre tensiunile din Ucraina: „Evident, există mai multe riscuri și pentru Republica Moldova”
Full Article 2 minutes read

Natalia Gavrilița, despre tensiunile din Ucraina: „Evident, există mai multe riscuri și pentru Republica Moldova”

Prim-ministra Natalia Gavrilița afirmă că Guvernul se află într-un proces de elaborare a anumitor scenarii, în contextul situației tensionate de la granița cu Ucraina. Cu toate acestea, ele nu pot fi făcute publice decât în momentul în care anumite acțiuni vor fi în derulare.

În cadrul unei conferință de presă, din 23 februarie, premierul a declarat că situația din Ucraina prezintă și riscuri pentru Republica Moldova.

„Ne pare rău pentru această situație tensionată din regiune. Suntem deschiși la soluții diplomatice pentru a asigura pacea și stabilitatea în regiune. Pentru noi pacea și stabilitatea este foarte importantă pentru a face reformele și acțiunile care le așteaptă cetățenii, să dezvoltăm economia, să creăm locuri de muncă, să îmbunătățim condițiile de trai. (…) Credem că în această perioadă este foarte important să nu operăm cu scenarii ipotetice și de aceea vom veni cu lucruri specifice în momentul în care anumite opțiuni vor fi în derulare. Evident, există mai multe riscuri și pentru Republica Moldova, și din punct de vedere economic și a anumitor fluxuri migraționale și suntem pregătiți pentru aceste scenarii”, a declarat Natalia Gavrilița.

Amintim că în Ucraina ar putea fi declarată „stare excepțională” pe teritoriul întregii țări, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, pe o durată de 30 de zile. Propunerea a fost anunțată de către șeful Consiliului Suprem de Securitate și Apărare de la Kiev, Alexei Danilov.

Inițiativa urmează a fi aprobată de Rada Supremă de la Kiev.

Potrivit legii, în Ucraina, starea excepțională poate fi instituită pentru o perioadă de maxim 60 de zile, cu posibilitatea extinderii termenului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: