Natalia Gavrilița, după ce Gazprom a limitat livrările de gaz către Moldova: „O tentativă de a pune presiune pe Guvern”
Full Article 3 minutes read

Natalia Gavrilița, după ce Gazprom a limitat livrările de gaz către Moldova: „O tentativă de a pune presiune pe Guvern”

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că decizia concernului rus Gazprom de a limita livrările de gaze naturale în Republica Moldova cu 30 la sută în octombrie este o tentativă de a pune presiune pe autoritățile de la Chișinău, dar și cetățeni. Mai mult, premierul spune că, deși contractul semnat cu Gazprom acum un an este perfect valabil, pericolul ca Moscova să închidă robinetul rămâne la fel de actual.

„De la 1 octombrie, cantitatea de gaze primite de țara noastră au fost reduse cu 30% și exista riscul sistării integrale a furnizării de gaze naturale, așa cum s-a întâmplat în alte țări, chiar daca aveau contracte valabile. Acest scenariu ar pune în pericol și aprovizionarea cu energie electrică a țării. Gazprom nu-și onorează obligațiile contractuale reducând volumul de gaze și invocând motive inventate. Ucraina a reiterat că nu există probleme cu capacitatea de transportare, reducerea volumului neavând nicio altă explicație decât o tentativă de apune presiune pe guvern și pe cetățenii Republicii Moldova”, a declarat premierul de la tribuna Parlamentului.

Amintim că vicepremierul Andrei Spînu a anunțat, în seara zilei de 30 septembrie, că concernul rus Gazprom limitează livrările de gaze către Republica Moldova cu 30 la sută. Potrivit ministrului Infrastructurii, gigantul rusesc a confirmat livrarea în octombrie doar a 5.7 mln m3 de gaze naturale livrate pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului, din cele 8.06 mln m3 livrate anterior.

Ulterior, pe 4 octombrie, Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul să suspende în totalitate furnizarea gazului, în cazul în care până pe 20 octombrie 2022 nu vor fi îndeplinite toate condițiile asumate în contract. Reprezentanții companiei au mai menționat că „Moldovagaz” ar fi încălcat în repetate rânduri termenul de achitare a gazului. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a spus că, de fapt, concernul rus încalcă contractul semnat și livrează țării noastre doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure. El a mai spus că Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin, menționând că Gazprom „încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”. Între timp, operatorul de transport gaze din Ucraina a declarat că este gata să asigure tranzitul întregului volum necesar Republicii Moldova, contrar celor declarate de Gazprom.

Precizăm că, potrivit contractului încheiat anul trecut, din 1 octombrie, prețul pentru gazul furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz ar trebui să scadă, or formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: