„Ne pierdem răbdarea”. Cum UE a mustrat Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

„Ne pierdem răbdarea”. Cum UE a mustrat Republica Moldova

Uniunea Europeană a acumulat mai multe pretenții față de Republica Moldova. Cele mai mari semne de întrebare sunt legate de lipsa unor rezultate concrete privind „furtul miliardului”. Opiniile au fost expuse în cadrul unei conferințe de presă din 20 februarie, de către directorul pentru Rusia, Parteneriatul Estic și OSCE, al Serviciului European de Acţiune Externă, Luc Devigne. NM relatează, pe scurt, despre nemulțumirile enunțate.

Despre ajutorul macrofinanciar

Ajutorul macrofinanciar din partea UE este strict reglementat. Aceasta va fi acordată numai unui guvern cu principii democratice. Iar Moldova trebuie să mai lucreze la acest capitol.

Despre lupta cu corupția

Moldova ar trebuie să coopereze mai eficient cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și să înăsprească legislația privind combaterea spălării de bani, pentru a elimina schemele de corupție. Acestea trebuie să rămână în trecut. 

Despre furtul miliardului

Nu este normal faptul că, după cinci ani, nimeni nu a fost pedepsit pentru furtul miliardului. UE s-a săturat de cuvintele autorităților de la Chișinău, precum că de vină ar fi sistemul judiciar. „Am acordat un miliard de euro sub formă de granturi. Tot atât a fost furat”. Întrebarea este, de ce să dea mai mult, dacă banii pot fi furați și nimeni nu va fi tras la răspundere.

Despre reforma justiției

Înainte de schimba ceva, trebuie să fie organizate consultări cu societatea civilă și cu Comisia de la Veneția. Și nu poate fi vorba despre independența justiției atâta timp cât nimeni nu este pedepsit pentru furtul miliardului.

Despre rolul UE în Moldova

„Nu suntem revizori. Nu noi decidem cu cât vor fi plătiți judecătorii și cum trebuie investigate cazurile”. Este responsabilitatea autorităților moldovenești.

Despre reputația Moldovei

Reputația Republicii Moldova depinde de felul cum autoritățile își îndeplinesc obligațiunile. Deocamdată, acestea se descurcă mediocru. Iar reputația este mai importantă decât banii.

Despre fondurile europene

Fiecare cent din UE, acordat Moldovei, este controlat cu strictețe. Discuțiile despre cheltuirea în alte scopuri decât cele prevăzute sunt lipsite de fundament.

Despre evaluarea Moldovei

„Noi nu evaluăm fiecare guvern. Luăm în considerare numai rezultatele țării”.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: