„Ne transformăm într-o republică bananieră?” Acordul dintre PSRM și PDM, în pericol din cauza Legii ONG-urilor
Full Article 4 minutes read

„Ne transformăm într-o republică bananieră?” Acordul dintre PSRM și PDM, în pericol din cauza Legii ONG-urilor

Președintele Igor Dodon susține că Legea privind activitatea ONG-urilor contravine intereselor Republicii Moldova și nu o va promulga, chiar dacă aceasta va fi adoptată de parlament. Mai mult, șeful statului a avertizat deputații din Partidul Democrat (PDM) că aceștia vor încălca acordul de coaliție, dacă își vor da votul pentru acest proiect. Declarațiile au fost făcute în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 29 mai. 

„Este o lege foarte interesantă, contradictorie și la sigur nu corespunde intereselor Republicii Moldova, în modul cum este redactată acum. Vreau să vă amintesc că această lege a fost adoptată în prima lectură pe timpul guvernului Filip în 2017 sau 2018, iar apoi niciun guvern nu a readus în atenție această lege, nici guvernul Maia Sandu. Acum, toți insistă – oponenții noștri, partenerii din vest, pentru adoptarea acestei legi”, a spus Dodon.

Șeful statului susține că prin această lege va fi favorizată ingerința externă în treburile interne ale țării.

„În această lege scrie clar că organizațiile neguvernamentale pot oferi servicii partidelor politice și pot beneficia de finanțare din exterior. Ce înseamnă asta? „Băieții de la Harvard” deschid un ONG, acordă pentru activitatea acestuia câteva milioane de dolari. Sute de milioane de dolari sunt investite, anual, în aceste ONG-uri. Apoi, aceste ONG-uri, împreună cu partidul Maiei Sandu sau a lui Năstase sau altele, își încep activitatea politică. Adică, pe de o parte, oficial, partidul nu dispune, oficial, de nicio finanțare, cum este Pro Moldova care stă într-un birou despre care spun că l-au pus la dispoziție un ONG. Ce înseamnă asta? Ingerință externă în politica Republicii Moldova”, a argumentat președintele țării.

Igor Dodon a precizat că deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește un raport detaliat privind acest subiect. El a subliniat că Republica Moldova nu are nevoie de cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene (UE), în aceste condiții.

„Nu ne trebuie nouă finanțare în așa condiții. Mai țineți minte că spuneau că UE va acorda 87 mln de euro? Iar apoi s-a dovedit că acești bani nu vin pentru guvern, pentru buget, pentru pensii sau salarii, ci pentru ONG-uri. Atunci ce, ne transformăm într-o republică bananieră în care activează câteva zeci de mii de astfel de ONG-uri și conduc Republica Moldova. Pentru ce atunci ne trebuie parlament, președinte? Câteva ONG-uri vor primi bani din afară și vor conduce aici”, a spus Dodon.

Șeful statului a subliniat că, în forma actuală, această lege nu poate fi adoptată, iar PSRM nu o va susține. Mai mult, în cazul în care deputații PDM o vor vota, asta ar însemna încălcarea acordului de coaliție.

„Dacă partenerii de coaliție a socialiștilor o vor vota, înseamnă că ei încalcă acordul pe care l-au semnat în martie. Acolo este indicat că toate votările din parlament se fac împreună, prin consens, nu separat, cu alte partide. Până acum, s-a respectat. În al doilea rând, chiar dacă această lege va fi adoptată în parlament, printr-o minune, deși nu văd cum, pentru că ar însemna încălcarea acordului și pentru asta vor „cumpăra” deputați ca să voteze, atunci eu, în calitate de președinte, nu voi promulga legea”, a accentuat șeful statului.

Amintim că, pe 28 mai, reprezentanții Platformei DA, dar și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au cerut convocarea, de urgență, a ședinței parlamentului și examinarea mai multor subiecte, inclusiv adoptarea Legii privind activitatea ONG-urilor, una dintre condițiile înaintate de UE pentru acordarea sprijinului financiar în mărime de 30 mln euro.

De remarcat că, pe 20 mai, PDM a anunțat că va susține această lege. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: