„Lipsit de viziune”. Academia de Administrare Publică își exprimă „dezacordul total” cu reforma în învățământul superior
Full Article 2 minutes read

„Lipsit de viziune”. Academia de Administrare Publică își exprimă „dezacordul total” cu reforma în învățământul superior

Angajații Academiei de Administrare Publică (AAP), își exprimă „dezacordul total” cu intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Academia de Administrare Publică.

AAP afirmă că reforma învățământului superior este necesară, însă conceptul prezentat de fuzionare a unor instituții de învățământ superior este „neargumentat, lipsit de viziune și consecvență”.

„Academia de Administrare Publică, la 1993, a fost concepută ca un simbol și un atribut al fondării, afirmării și proliferării statului la acea perioadă, de rând cu cele mai importante acțiuni și acte juridice care proclamau suveranitatea și independența. Putem, noi, face abstracție de această istorie, dar, cel mai important, avem noi dreptul să atentăm la ea?”, se întreabă angajații AAP.

Potrivit unui comunicat al AAP, pentru a preveni potențialele efecte negative asupra sistemului educațional din Republica Moldova, reforma trebuia larg consultată cu părțile interesate.

„Administrațiile instituțiilor vizate în acest proces ,,de reformă”, colectivele didactice și de cercetare, societatea civilă – toate trebuiau atrase în elaborarea și promovarea unei reforme autentice a sistemului educațional, care să producă efecte utile și să genereze progres. În maniera și varianta propusă acest lucru va fi imposibil de realizat”, consideră reprezentanții Academiei.

Anterior și colectivele Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și ai Universității de Stat din Tiraspol cer autorităților să stopeze procesul de absorbție al universităților din care fac parte. Apelul celor două instituții a fost adresat ministrului Educației, Anatolie Topală, prin intermediul unei scrisori deschise. Se întâmplă după ce, acum câteva zile, Ministerul Educației și Cercetării a dat startul reformei denumite „Universități Moderne”.

De menționat că, Ministerul Educației și Cercetării a dat, pe 27 iunie, startul reformei denumite „Universități Moderne”. Astfel, mai multe instituții de învățământ superior din Republica Moldova urmează a fi absorbite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: