Negocieri în format 5+2. Chișinăul ar putea semna protocolul de la Bratislava după formula propusă de OSCE
Full Article 2 minutes read

Negocieri în format 5+2. Chișinăul ar putea semna protocolul de la Bratislava după formula propusă de OSCE

Conducerea de la Chișinău anunță că protocolul rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava ar putea fi semnat înainte sau după lucrările Consiliului OSCE. Anunțul a fost făcută astăzi, 28 noiembrie, de către viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul unei conferințe de presă. Oficialul a precizat că reprezentanții OSCE au propus o formulă de compromis, agreată de autoritățile Republicii Moldova.

„Zilele trecute președintele în exercițiu al OSCE, Franco Frattini, a venit cu o soluție de compromis, care poate și trebuie să reconcilieze părțile la acest subiect”, a declarat viceprim-ministru pentru Reintegrare. Potrivit acestuia, în textul protocolului urmează a fi fixate prioritățile pe termen scurt ale Chișinăului și Tiraspolului, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent.

În cadrul conferinței, Flenchea a reiterat prioritățile Republici Moldova în cadrul rundei de negocieri 5+2. Acestea vizează libertatea de circulație în zona de securitate dintre cele două maluri, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafia latină din regiune și facilitarea comerțului dintre cele două maluri.

Flenchea a precizat că „Republica Moldova este gata să discute pe tot spectrul de probleme de ordin social, economic și umanitar care există între părți”.

Consiliul Ministrial al OSCE se va desfășura în capitala Slovaciei, în perioada 5-6 decembrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: