Negocieri la Atena. Moldovenii vor putea călători în Grecia în scop turistic
Full Article 3 minutes read

Negocieri la Atena. Moldovenii vor putea călători în Grecia în scop turistic

Cetățenii Republicii Moldova vor putea călători în Grecia în scop turistic „în perioada imediat următoare”. La această înțelegere a a ajuns o delegație care reprezintă țara noastră, în cadrul unei întâlniri, la Atena, cu ministrul elen al turismului Hary Theoharis. Un comunicat de presă în acest sens a fost publicat pe 11 iunie de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Părțile au discutat inclusiv despre subiectul deblocării călătoriilor cetățenilor moldoveni în Grecia, fiind întrunit acceptul părții elene pentru includerea în perioada imediat următoare a Republicii Moldova în lista țărilor, cetățenii cărora pot călători în Republica Elenă în scop turistic, informează MAEIE.

Consultările politice interministeriale moldo-elene au fost conduse de secretarul de stat Dumitru Socolan și de directorul general pentru afaceri politice al Ministerului elen al Afacerilor Externe, Kiriakos Loukakis. Din componența delegației Moldovei au făcut parte șeful direcției cooperare bilaterală, Veaceslav Dobîndă, și ambasadorul Republicii Moldova la Atena, Anatol Vangheli.

Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă detailată a stadiului actual al cooperării și a perspectivelor de dinamizare a relațiilor bilaterale în plan politic, economic, social, precum și consolidarea cadrului juridic. Evenimentul a oferit posibilitatea efectuării unui schimb de opinii cu privire la evoluțiile regionale. Secretarul de stat Dumitru Socolan a felicitat partenerii eleni cu prilejul aniversării a 200 de ani de la Revoluția din 1821.

Cu această ocazie, a fost reafirmat angajamentul ambelor părți pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv prin organizarea în viitorul apropiat a vizitelor în Republica Moldova a șefului diplomației elene, Nikos Dendias, și a președintelui Grupului interparlamentar de prietenie eleno-moldav, Konstantinos Maravegias.

Secretarul de stat Dumitru Socolan a subliniat importanța valorificării întregului potențial de dezvoltare în domenii precum economic și investițional, inclusiv prin reluarea, în timpul apropiat, a lucrărilor Comisiei interguvernamentale moldo-elene pentru colaborare economică – mecanism eficient de conlucrare în sectoare prioritare precum agricultură, transport, turism, știință și tehnologii.

Un accent special a fost plasat pe subiectele de interes pentru comunitatea moldovenilor din Grecia, astfel fiind convenită perioada pentru desfășurarea următoarei runde de negocieri pentru definitivarea textului Acordului interstatal în domeniul securității sociale. De asemenea, a fost convenită finalizarea procedurilor de pregătire către semnare a acordului în domeniul conversiunii permiselor de conducere. În context, secretatul de stat Dumitru Socolan a apreciat atitudinea pozitivă a autorităților grecești fața de diaspora moldovenească și suportul oferit asociațiilor conaționalilor pentru păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor moldovenilor.

De asemenea, demnitarul a exprimat profunda recunoștință pentru sprijinul constant acordat de Republica Elenă în dosarul integrării europene, fiind reconfirmat suportul Greciei pentru avansarea relațiilor Republicii Moldova cu UE în cadrul platformei Parteneriatului Estic.

Totodată, părțile au realizat un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile din regiune și au convenit asupra consolidării sprijinului reciproc pe plan regional și internațional, inclusiv pentru soluționarea diferendului transnistrean.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: