NewsMaker, în topul site-urilor media din Moldova care te informează corect și echidistant
Full Article 2 minutes read

NewsMaker, în topul site-urilor media din Moldova care te informează corect și echidistant

Portalul Newsmaker.md se regăsește în topul site-urilor media din Republica Moldova care își informează publicul corect și echidistant. Cel puțin asta arată datele unui studiu de caz al portalului de educație mediatică – Mediacritica – care a făcut o analiză a știrilor publicate de 12 portaluri informaționale din Republica Moldova, inclusiv NewsMaker, în ziua de 27 august 2022, atunci când țara noastră a marcat 31 de ani de la proclamarea Independenței. 

Potrivit studiului, Newsmaker.md, portal de limbă rusă, dar și cu versiune în limba română, a publicat pe 27 august circa 15 materiale informative cu referire la evenimentele privind Ziua Independenței. Site-ul a distribuit o galerie foto, transmisiuni live din centrul Capitalei, istorii de succes ale unor oameni de afaceri. Newsmaker.md a mai publicat materiale în care a citat adresările Maiei Sandu, Nataliei Gavrilița, Igor Grosu, dar și mesajele de felicitare transmise de ambasadori și oficialități străine.

Într-un material separat, portalul a adunat mai multe declarații lansate de politicieni din Republica Moldova: PSRM; președintele Partidului Șor, Ilan Șor; fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon; liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc; deputatul PAS Dumitru Alaiba. La fel, Newsmaker.md a publicat un material extins privind evenimente importante care au marcat Republica Moldova de la proclamarea Independenței.

„În materialele analizate nu au fost observate  abateri de la normele deontologiei profesionale”, se arată în concluzia studiului de caz.

Mediacritica spune, în concluzie, că toate portalurile monitorizate au publicat știri despre evenimentele organizate în Republica Moldova și mesajele lansate de oficialități și politicieni cu prilejul marcării Zilei Independenței. Zece instituții media au publicat articole în aceeași zi, iar alte două site-uri au reflectat subiectul tangențial și succint, cu o zi înainte sau după data propriu-zisă.

Studiul de caz relevă că aproape jumătate dintre site-urile de știri monitorizate au reflectat dezechilibrat evenimentele ce au vizat Ziua Independenței, oferind preponderent spațiu mesajelor lansate de exponenții PSRM și/sau cei ai Partidului „ȘOR”. Newsmaker.md și alte patru portaluri, însă, au abordat pe larg subiectul, în mare parte echilibrat din perspectiva surselor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: