Niciun fel de „Home Alone”. Filmele pe care să le vedeți de sărbători. Recomandare NM
Full Article 10 minutes read

Niciun fel de „Home Alone”. Filmele pe care să le vedeți de sărbători. Recomandare NM

Și în acest an, redacția NM vă propune o selecție a filmelor și serialelor cu care să vă colorați serile din primele zile ale anului. Așteptăm comentarii cu propriile sugestii.

 

Dopesick, 2021

Denis Dermenji, corespondent 

În serialul „Dopesick” sunt de toate: și scheme de corupție, și înțelegeri de cartel, și jucători (aproape) invizibili ai „Big Pharma”.

„E timpul să redefinim tipul durerii. Un timp prea îndelungat, societatea medicală americană a ignorat boala cronică, ceea ce a provocat o „epidemie de suferință”. Viața însoțită de durere nu poate fi numită viață normală. Nu poate fi numită viață bună. În general, nu poate fi numită viață, pentru că durerea ne privează de oportunitatea de a trăi, de a simți, de a iubi”, susține Richard Sackler, proprietarul companiei farmaceutice Purdue Pharma. Și creează preparatul „oxycontin” – un analgezic opioid – o nouă invenție a sa care a început să fie implementată în viața de zi cu zi din America.

Cu alte cuvinte, „Dopesick” este un serial despre farmaciștii din anii 1990, care au împins America spre un „drog legal” și s-au îmbogățit din aceasta. Dacă ai 18 ani, fugi să-l vizionezi, e un singur sezon din opt episoade. În doar 24 de ore, veți reuși.

Encanto, 2021

Stela Untila, editor

Pentru cei obosiți de știrile despre prețuri, declarații politice, crime și fărădelegi, voi recomanda un desen animat. Pe mine a reușit să mă deconecteze de la cotidian și să îmi amintească de copilărie, când magia era ceva obișnuit, iar binele învingea întotdeauna răul.

„Encanto” este o producție Disney, plină de culoare și cu o muzică latino minunată. Este povestea familiei Madrigal, o familie la fel ca multe altele – în care fiecare membru are tabieturile sale. Ceea ce o deosebește este faptul că acești eroi dețin puteri magice: o tânără este mai puternică decât Hercule, alta are puterea de a influența vremea, a treia poate crea grădini cu flori oriunde și oricând. Nimeni nu vorbește despre Bruno, un membru al familiei înzestrat cu puterea de a vedea viitorul și asta pentru că unele premoniții nu au fost pe placul rudelor sale.

Toți Madrigalii au puteri magice, mai puțin Mirabel, singura care a rămas fără un dar. Totuși, anume Mirabel este cea care are un rol central în peliculă, ea este cea care va distruge lumea ideală în care au trăit până acum membrii familiei Madrigal și tot ea este cea care va demonstra că puțină magie există în fiecare dintre noi.

Un desen animat pentru toate vârstele, cu personaje pe care le veți îndrăgi din prima. „Encanto” m-a făcut să râd în hohote și să dansez pe scaunul din cinematograf.

Everything Is Illuminated, 2005

Alina Mihalchina, corespondent

Sunt un cinefil convins și nu mă deranjează pasajele triste ale personajului „a la Bulgak” despre faptul că cinematograful este singura mângâiere în viața unei femei. Dacă de Revelion te-ai pomenit departe de casă și de cei dragi, așa cum sunt eu anul acesta, îți propun să aderi la fanii tragicomediei despre rădăcini și izvoare Everything Is Illuminate („Totul e iluminat”).

O istorie absurdă despre o călătorie incredibilă în Ucraina a unui descendent al emigranților, evrei în căutarea unei femei care a salvat viața bunicului acestuia. El va fi însoțit de odesiți. Iar Odesa, potrivit protagoniștilor filmului, este cel mai bun loc din lume pentru a te îndrăgosti.

Un road movie prin Ucraina de la sfârșitul anilor 90, o parodie care crește cu fiecare cadru, pentru a ochi direct în inimă. Tu ești aici și iată aceasta este istoria ta. O istorie care s-a conturat din istoriile strămoșilor tăi, din trecutul care este mereu cu tine, oricât de departe de casă ai fi.

Lupin, 2021

Nadejda Coptu, corespondent

Se apropie Revelionul, iar aceasta înseamnă că e timpul să vă sugerez un nou serial despre jafuri fără de care nu trece colecția de recomandări NM. Dacă vei avea câteva seri libere, vizionează neapărat serialul „Lupin”. Este o istorie despre tâlharul Assan Diop care încă din copilărie a fost nevoit să aibă grijă de sine. La îndemâna acestuia a ajuns o cărțulie de Maurice Leblanc despre un tâlhar nobil, Arsène Lupin, pe care a recitit-o de zeci de ori. La fel ca și Lupin, Diop consideră că trebuie să fie jefuiți cei care merită. Totodată, acesta a preluat de la personajul din carte idei pentru câteva aventuri.

Maturizându-se, Assan încearcă să dezlege enigma tatălui său, care s-a spânzurat în închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul unui colier de diamante. Dar cum e mai bine să clarifici această istorie dacă nu să furi chiar tu acest colier direct din Louvre? Și de ce să nu te gândești la niște escapade mult mai îndrăznețe atunci când toată poliția din Paris este pe urmele tale?

Un farmec deosebit îl oferă acestui serial actorul Omar Sy, îndrăgit de mulți după ce a jucat în pelicula „1+1”, precum și priveliștile nemaipomenite ale Parisului. Și o mică avertizare: uneori, serialul este naiv, alteori – previzibil, dar când dacă nu în perioada sărbătorilor de iarnă mai poți să vizionezi istorii despre cum un tâlhar nobil luptă împotriva unui bogătaș fără principii?

Eternal sunshine of the spotless mind, 2004

Olga Gorceak, redactor de știri

Te-ai gândit vreodată, cum ți-ai schimba viața dacă ai putea reveni în trecut și ai lua-o de la capăt? Nu toți au mers pe calea la care au visat. Pe de altă parte însă îți dai seama că, schimbând cel puțin un moment în viața ta, nu ai fi întâlnit anumiți oameni care au lăsat o urmă profundă în inima ta. Nu ai fi trăit momente emoționante în viață. Nu ai fi devenit personalitatea pe care o vezi în oglindă în fiecare zi.

Așvrea să amintesc acum un film bun și vechi al regizorului Michel Gondry „Strălucirea eternă a minţii neprihănite” (anul 2004), în care rolurile principale au fost interpretate de Jim Carrey și Kate Winslet. În pofida caracterelor absolut contradictorii, între melancolicul și puțin plictisitorul Joel și excentrica și impulsiva Clementina s-a înfiripat un roman. Cu timpul însă, la fel ca și în cazul multor cupluri, în relațiile lor a apărut criza. Certându-se, ei au decis să beneficieze de serviciile de ștergere a memoriei, pentru a uita complet unul de altul. Dar oare pot fi șterse din inimă sentimentele de cândva? Dar oare destinul există cu adevărat?

Aș vrea să doresc tuturor recunoștință pentru ceea ce a fost, este și ceea  ce ne așteaptă în viitor. Pentru că toate acestea nu sunt zadarnice.

  • Numele tău este fermecător…
  • Știi ce, Joel?… Magia pleacă…
  • Știu.
  • Și ce vom face?
  • Vom savura… momentul.

Midnight in Paris, 2011

Ecaterina Dubasova, corespondent

„Miezul nopții în Paris” este alegerea perfectă pentru persoanele care consideră că nu s-au născut când trebuie. Plimbându-se prin Parisul nocturn, eroul principal Gil Pender se pomenește într-o perioadă istorică „ideală” pentru el – anii 20 ai secolului trecut. O vreme oarecare, Gil trăiește în două perioade: își petrece zilele cu logodnica sa în timpul prezent, iar noaptea se bucură de compania lui Fitzgerald, Hemingway, Picasso și alte cunoscute personalități de la începutul secolului trecut. Bineînțeles, toate acestea i-au influențat gândurile, alegerea și faptele. Dar există oare perioadă istorică „ideală”? E adevărat oare că „înainte era mai bine”, așa cum crede aproape fiecare generație nouă?

Și, firește, Parisul. Filmul redă într-un mod extraordinar întreaga atmosferă romantică a orașului. Posibil, după vizionare, vei dori și tu să te plimbi pe străzile acestuia. Pe ploaie, în miez de noapte.

The Christmas Chronicales, 2018

Viorica Rusu, redactor de știri

Deși în fiecare zi suntem implicați în diverse activități și uităm de noțiunea timpului, în perioada sărbătorilor de iarnă lucrurile par să ia o altă întorsătură. Vine momentul când parcă avem tot timpul de lume și ne adunăm în jurul mesei alături de oamenii dragi și căutăm un film bun. Chiar dacă sunt adultă, am o pasiune aparte pentru filmele pentru copii. De aceea, în această perioadă minunată vă recomand să urmăriți filmul The Christmas Chronicales  (Cronicile Crăciunului).

Acțiunea începe din momentul în care cei doi frați, Kate și Teddy Pierce vor să îl prindă în fapt pe Moș Crăciun și să îl filmeze. Planul lor este unul spontan și vor să surprindă momentul când Moșul lasă cadourile sub brad, în noaptea de Ajun. Nu o să vă spun ce și cum se întâmplă mai departe. Dar vă recomand să vizionați filmul cu cei dragi. Dacă nu în seara de Ajun de Crăciun, măcar într-una din zilele de Crăciun.

Filmul este în două părți și este un produs Netflix.

Brassic, 2019

Nicolai Paholnițchi, corespondent

Pentru vacanța de Crăciun aș vrea să recomand serialul britanic „Brassic”. Adesea, în epicentrul serialelor britanice despre tineri ajunge o companie de amici foarte diferiți care, în pofida deosebirilor lor, au o prietenie solidă.

„Brassic” prezintă istoria unei mici grupări criminale în care în rolurile principale sunt Winnie, comerciant de marijuana, care suferă de tulburare bipolară, și prietenii săi Dylan – prieten din copilărie, care joacă bine poker, Cardi – un grăsan bâlbâit și Tommo – o persoană care se ocupă de organizarea petrecerilor sado-mazo și alte personaje care pun la cale crime mărunte și, firește, dau de neplăceri.

Dacă e puțin, mai sunt serialele despre tineretul britanic pestriț – „Skins”, „Misfits”, „Sex Education” și „The End of the F***ing World” – un film despre tineretul britanic mai puțin pestriț.

The Call of the Wild, 2020

Mihaela Conovali, redactor de știri

Deși ne aflăm în febra sărbătorilor de iarnă și parcă ar fi rezonabil să recomand spre vizionare „Джентльмены удачи“, „Ирония судьбы, или С легким паром” sau mai nou „The Grinch”, dar nu o voi face. Voi recomanda un film pe care l-am văzut de 3 ori și de fiecare dată am simțit aceleași emoții puternice.

„The Call of the Wild” îl are în prim-plan pe Buck, un câine alintat a cărui viață domestică este dată peste cap. Din casa stăpânilor din California a ajuns în sălbăticia din Alaska. Buck a avut ocazia să învețe regulile unei noi vieți – plină de greutăți, multă muncă și înfometare. În schimb, el a avut parte de o aventură nemaipomenită, ceea ce l-a determinat să-și găsească locul său în lume. În final, dezamăgit de oameni, Buck a decis să abandoneze civilizația, răspunzând chemării sălbăticiei. Filmul este despre putere, alegere dar și emoție.

Luca, 2021

Natalia Titova, manager smm

 

„Ce-ar fi dacă?” – se pare că anume această întrebare apare cel mai adesea în „Luca” – un „monstru” marin sub apă și cel mai obișnuit băiețel pe uscat.

„Ce-ar fi dacă…” am ieși din tiparele stabilite de generații de strămoși, am încerca ceva nou, am găsi prieteni și… am începe o viață nouă. Este o istorie excelentă despre acceptarea diferențelor, deschiderea pentru lume și urmarea visului.

În plus, „Luca” este un film în desen animat de atmosferă și soare, plin de briza marină aromată, cu gust de paste proaspăt pregătite și de înghețată de fructe.

Și apropo, regizorul filmului Enrico Casarosa s-a inspirat din filmele în desen animat ale regizorului de animație japonez Hayao Miyazaki.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: