Preț mai mic pentru roaming, Găgăuzia și posibila vizită a lui Erdogan la Chișinău. Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său turc
Full Article 3 minutes read

Preț mai mic pentru roaming, Găgăuzia și posibila vizită a lui Erdogan la Chișinău. Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său turc

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, au avut o întrevedere la Chișinău, pe 18 noiembrie. Oficialii au discutat mai multe subiecte, inclusiv despre cooperarea economică, reducerea tarifului pentru roaming și intensificarea zborurilor dintre cele două țări. De asemenea, oficialul turc a menționat că liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, ar putea vizita Republica Moldova, anul viitor.

Cei doi oficiali au discutat despre finalizarea procedurilor de ratificare a acordurilor privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, dar și despre măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru reducerea tarifului la roaming. De asemenea, șeful diplomației moldovenești a precizat că se ia în calcul intensificarea zborurilor dintre cele două țări, îndeosebi în perioada estivală.

Ministrul Nicu Popescu a menționat că Turcia este un partener economic cheie pentru Republica Moldova, plasându-se pe locul patru printre partenerii comerciali ai țării noastre, cu o pondere de circa 9% pentru exportatorii noștri.

„Am trasat noi obiective de cooperare politică, economică, comercială și investițională între țările noastre. Am făcut pași concreți și pentru fortificarea dialogului și pe linia Ministerelor de Externe. Am semnat planul de consultări interministeriale pentru ani 2022-2023, care prevăd un calendar concret de acțiuni între responsabilii de dialog politic consular, dar și pe dimensiunea comunicării și diplomației publice dintre ambele ministere”, a accentuat Nicu Popescu.

În același timp, Mevlüt Çavuşoğlu a menționat că relațiile dintre Moldova și Turcia sunt foarte bune, bazându-se pe istorie și cultură comună. Totodată, oficialul a accentuat că, la necesitate, Turcia este gata să transmită țării noastre un nou lot de vaccinuri anti-Covid.

Diplomatul s-a referit și la relația dintre Chișinău și Comrat, declarând că menținerea dialogului cu Autonomia Găgăuză este foarte importantă.

„Anul viitor vom sărbători cea de-a 30-a aniversare a relațiilor noastre diplomatice și vom stabili evenimente pentru acest an important. Lucrul primordial pentru Turcia este stabilitatea Republicii Moldova, integritatea teritorială. Vom lucra împreună pentru a dezvolta parteneriatul nostru strategic. Planificăm reuniunea consiliului de cooperare strategică la nivel înalt în Republica Moldova”, a mai spus ministrul afacerilor externe al Turciei.

Spre finalul discursului, diplomatul turc a spus că președintele Turciei ar vrea să întreprindă o vizită în Republica Moldova anul viitor. Amintim că ultima vizită a președintelui turc Recep Erdogan în Republica Moldova a avut loc pe 17 octombrie 2018 la invitația președintelui de atunci, Igor Dodon.

În decursul zilei de astăzi, Mevlüt Çavuşoğlu va avea intrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: