Nicu Popescu: În ultimii 30 de ani relațiile cu Federația Rusă și regiunea transnistreană nu au fost simple
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu: În ultimii 30 de ani relațiile cu Federația Rusă și regiunea transnistreană nu au fost simple

Războiul din Ucraina a complicat politica externă a tuturor statelor, inclusiv a Republicii Moldova, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu la emisiunea „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1. Oficialul a mai spus că înainte de agresiunea Rusiei în țara vecină, speranța autorităților moldovenești, era să gestioneze relația cu Federația Rusă de o „manieră respectuoasă”.

Șeful diplomației moldovenești a reiterat că Republica Moldova a condamnat ferm această agresiune și a explicat motivele care au stat la baza acestei decizii.

„State ca Republica Moldova, anume dreptul internațional, respectul integrității teritoriale este cea mai bună modalitate de a asigura libertatea unei țări ca Republica Moldova și această agresiune este o mare problemă pentru Ucraina, pentru dreptul internațional, dar și orice alt stat care nu are arme nucleare, milioane de oameni în armată”, a spus Nicu Popescu.

Ministrul a vorbit și despre schimbarea statutului depozitului de la Cobasna, menționând că la acestă etapă toți mediatorii sunt într-o anumită expectativă.

„Există schimburi de mesaje diplomatice, de note, de poziționări, dar la modul practic, absolut toți mediatorii sunt într-o anumită expectativă pentru a vedea cum, la ce etapă și în ce condiții se va încheia acest război care afectează așteptările Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA UE și evident a Republicii Moldova”, a mai declarat Popescu.

El a mai afirmat că există noi riscuri și noi potențiale surse de tensiune din regiune în condițiile în care la câțiva kilometri de frontiera cu Moldova au loc bombardamente, atacuri cu rachete.

„Toate aceste lucruri au un impact foarte negativ asupra Republicii Moldoca, asupra tentativelor noastre de a reintegra țara. În același timp, noi spunem foarte clar că dorim să soluționăm acest conflict, dorim să insistăm pe retragerea trupelor ruse și continuăm să o facem prin calea pașnică. În ultimii 30 de ani relațiile nu au fost simple cu Federația Rusă, cu autoritățile de la Tiraspol”, a remarcat Nicu Poposcu.

Cu toate acestea, oficialul a accentuat că dialogul este unica cale pe care Republica Moldova poate să obțină anumite progrese.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: