Nicu Popescu, îngrijorat de atacurile repetate la Centrala Zaporojie: „Comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”
Full Article 2 minutes read

Nicu Popescu, îngrijorat de atacurile repetate la Centrala Zaporojie: „Comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, se arată îngrijorați de atacurile repetate din repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Într-o postare pe Twitter, șeful diplomației moldovene, susține că trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

„Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații”, a mai spus ministrul.

Amintim că, din 5 august, centrala nucleară Zaporojie a fost bombardată periodic. Pe 13 august, primarul din Energodar, unde se află centrala nucleară, a raportat că trupele ruse bombardează zona centralei și zona industrială. Reprezentantul autoproclamatei administrații ruse a regiunii Zaporojie, Vladimir Rogov, a susținut, în schimb, că Energodar este bombardat de armata ucraineană. Potrivit autorităților locale, oamenii pleacă în masă din Energodar și din localitățile din apropiere.

Potrivit BBC, un accident la Zaporojie ar fi similar cu accidentul de la Fukushima. Jurnaliștii BBC din Ucraina au vorbit cu unul dintre inginerii centralei nucleare. El a spus că trupele ruse ar bombarda zona din jurul centralei, dând vina, ulterior, de bombardamente, pe Ucraina. Planul Federației Ruse, potrivit sursei, este de a conecta stația cu sistemul energetic al Federației Ruse prin linia centrala nucleară Zaporojie-Melitopol-Djankoi.

Citește și: Riscul unui accident nuclear la Zaporojie: Cum ar fi înștiințați cetățenii Moldovei despre o astfel de catastrofă


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: