Nivelul de poluare a crescut de 2,4 ori în Moldova. Avertizarea autorităților
Full Article 2 minutes read

Nivelul de poluare a crescut de 2,4 ori în Moldova. Avertizarea autorităților

În Chișinău se înregistrează un nivel ridicat de poluare a aerului. Despre aceasta atenționează Ministerul Mediului și Agenția de Mediu. Se menționează că pe 23 și 24 decembrie curent, în Chișinău, a fost depășită media zilnică cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10.

Conform datelor de la stația de monitorizare a calității aerului, care este instalată în preajma unei intersecții aglomerate – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Mihai Viteazu, pe 24 decembrie curent a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3.

„Indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10”, comunică autoritățile.

Aceasta depășire semnificativă, potrivit Ministerului Mediului, a fost condiționată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat a traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor.

„Majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat”, comunică instituția.

La fel se menționează că Agenția de Mediu este în alertă privind depășirea poluanților în aer.

„La moment se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, dl Gîlcă este necesar implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei”, precizează Ministerul.

Totodată, Agenția de Mediu reamintește că în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori, sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea.

În acest sens, autoritățile fac apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție – „trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: