NM Espresso: Când se va convoca parlamentul, averea cui intenționează să retragă noua guvernare și câte persoane vaccinate sunt în Moldova
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Când se va convoca parlamentul, averea cui intenționează să retragă noua guvernare și câte persoane vaccinate sunt în Moldova

Sprijin din partea UE

Un grup de deputați ai Parlamentului European s-a adresat către Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și către Charles Michel, președintele Consiliului European, cu propunerea de a consolida sprijinul pentru Moldova.

Deputații au menționat că după alegerile parlamentare din Moldova, la guvernare au venit forțe democratice care trebuie susținute pentru a se consolida. Aceștia au propus ca Moldovei să-i fie acordat sprijin în reforma justiției, să fie extinsă susținerea presei independente, să fie elaborate proiecte noi pentru consolidarea integrării europene a țării.

Noua guvernare

Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că primele proiecte pe care fracțiunea PAS le va propune în parlament vor viza anularea imunității deputaților și confiscarea bunurilor dobândite ilegal de către persoanele cu funcții de răspundere.

Grosu a mai declarat că până în luna octombrie, este preconizată majorarea pensiei minime până la 2000 de lei. Acesta a presupus că dacă toate procedurile de validare a rezultatelor alegerilor se vor desfășura rapid, parlamentul ar putea să-și înceapă activitatea deja la 26 iulie.

Coronavirus

76 de persoane din Moldova au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele 24 de ore. Astfel, numărul celor care s-au contaminat în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 842 de persoane. Ministerul Sănătății a comunicat că în ultimele 24 de ore, în laboratoare s-au procesat 6163 de teste. Din cele 76 de cazuri noi de contaminare, trei „au fost importate” din Rusia, Irlanda și Spania.

De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID-19 în Moldova, peste o jumătate de milion de persoane au primit prima doză a vaccinului, iar 347,4 mii – cea de-a doua doză. 

Ministerul Sănătății a anunțat că a aprobat ghidul actualizat de reabilitare a pacienților cu coronavirus. Cei de la minister au menționat că noul ghid va permite îmbunătățirea serviciilor medicale care sunt acordate persoanelor afectate de consecințele COVID-19.

Locuitorii din stânga Nistrului își pot confirma certificatele de vaccinare și le pot aplica parafa Moldovei la cele mai apropiate instituții medico-sanitare de asistență medicală primară din regiunea transnistreană, care se subordonează Ministerului Sănătății de la Chișinău.

Politica

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, consideră că forțele de centru-stânga ar trebui să se unească. Pentru aceasta, blocul comuniștilor și socialiștilor este dispus să propună propria platformă pentru „rebranding”.

Deputații din partea Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” au declarat că nu vor accepta funcții în guvern dacă pentru aceasta vor trebui să plece din formațiune. Andrei Năstase, fostul lider al partidului, a declarat că membrii DA primesc astfel de propuneri de la „colegii cu care partidul a avut cândva un front comun”.

Dosarul „verde de briliant”

Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului Acasă Construim Europa, ar putea să fie reținut. Procurorii intenționează să-i înainteze acuzații în dosarul despre vicepreședintele raionului Sângerei, care a fost stropit cu verde de briliant, a anunțat Procuratura Generală.

Benzina și panica

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat cu o treime marja pentru comercializarea carburanților la prețuri angro.

Regulatorul a reacționat astfel la plângerile rețelelor PECO precum că acestea nu pot achiziționa carburanți de la importatori. La rândul lor, fermierii nu au putut procura motorină la prețuri angro. Veaceslav Untilă, directorul general ANRE, a menționat: „Noi constatăm isterie și acțiuni distructive, se creează panică. Când se vând doar câte 10 litri de carburanți – acest lucru se numește acțiuni distructive”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 iulie

  •       NewsMaker lansează proiectul NISTRU / CONFESIUNI. Acesta conține 10 filme scurte – 10 istorii despre persoane și fenomene de pe ambele maluri ale Nistrului. Despre cele mai importante probleme sociale și aspecte comune pentru ambele maluri ale Nistrului. Acestea sunt istoriile unei generații a cărei viață conștientă a coincis cu perioada de tranziție post-sovietică, când vechile idealuri s-au prăbușit, iar sensurile noi încă nu au fost identificate. Primul episod al proiectului NISTRU / CONFESIUNI poate fi vizionat la ora 11:00.
  •       Comisia Electorală Centrală se va întruni în ședință la ora 10:00.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: