NM Espresso: ce-a făcut Dodon la Bruxelles, ce au obținut combatanții și ce (nu) știți despre Mărțișor
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: ce-a făcut Dodon la Bruxelles, ce au obținut combatanții și ce (nu) știți despre Mărțișor

Dodon: ce-a făcut președintele la Bruxelles

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul european Olivér Várhelyi și cu  regele Belgiei Philippe. Dodon a discutat cu ei despre cooperarea comercială și a povestit cum Moldova luptă cu corupția și realizează reformele „în conformitate cu standardele europene”. Președintele a plasat imaginile și raportul despre toate acestea pe pagina sa de Facebook.

 

Protestul combatanților: ce au obținut

Veteranii conflictului de pe Nistru și premierul Ion Chicu au convenit asupra creării unei structuri speciale pe lângă guvern, care se va ocupa de problemele combatanților. La fel, executivul va acorda suplimentar 10,65 milioane de lei pentru tratamentul veteranilor conflictului în stațiuni balneare. Iar cei care nu activează vor obține gratuit polițe de asigurare medicală.

Premierul Ion Chicu a vorbit și despre gestul indecent pe care consilierul său Anton Gamurari l-a demonstrat combatanților în timpul protestului. Chicu a menționat că un asemenea comportament „este inadmisibil pentru o persoană publică” și a promis că-i va explica acest lucru lui Gamurari.

Între timp, poliția a început să studieze înregistrările video de la protestul combatanților pentru a-i trage la răspundere pe cei care au încălcat ordinea publică. Este vorba despre spargerea ușii guvernului și blocarea circulației în centrul Chișinăului.

 

Noile alegeri la Hâncești: repetiție pentru prezidențiale?

Noile alegeri parlamentare în Circumscripția electorală Hâncești ar putea deveni „o repetiție generală” pentru alegerile prezidențiale. Ce se știe despre cei șase candidați, cine și de ce s-a retras din cursă și cine și ce lecții ar putea învăța din această campanie – despre toate acestea puteți afla din sinteza NM «Почему все следят за выборами в Хынчештах» („De ce toți urmăresc alegerile din Hâncești”).

 

Salariile: cum au crescut și s-au devalorizat

În ultimii cinci ani, în Moldova a crescut numărul persoanelor care primesc salarii mai mari de 10 mii de lei. Iar capacitatea de cumpărare a leului s-a redus în această perioadă cu 39%. Astfel, salariile s-au majorat, însă cu acești bani se poate cumpăra cu mult mai puțin decât acum cinci ani.

 

„Dosarul Bahamas”: instanța de judecată a respins reclamația PSRM

Judecătoria Chișinău a respins reclamația PSRM împotriva RISE Moldova cauzată de publicația „Banii lui Dodon din Bahamas”. Instanța a luat această decizie după cererile RISE la CEDO pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare.

 

Chișinău: nemulțumirile și parcările

Primăria de Chișinău a creat platforma online eu.chisinau.md, pe care chișinăuienii pot comunica despre construcțiile ilegale, comerțul neautorizat, problemele ce țin de drumuri și indicatoarele rutiere, dar și să transmită propuneri pentru amenajarea parcurilor, scuarurilor și a spațiilor verzi.

Primăria a interzis parcările pe câteva străzi din centru și de la Râșcani. Este interzisă parcarea automobilelor pe carosabil și pe trotuarele de pe bulevardul Ștefan cel Mare, străzile Bănulescu Bodoni, Pușkin, Mateevici, Tănase, bulevardul Vieru și strada Kiev. Interdicția nu se referă la locurile speciale pentru parcare.

 

Coronavirusul: ce trebuie să știți despre el

La 3 martie, trei persoane din Moldova au fost suspectate de coronavirus. Bănuielile însă nu s-au confirmat. Galina Sajin, deputat PAS, a fost plasată în carantină după ce a revenit din Italia. Iar NM a adunat toată informația cunoscută și utilă despre noul virus și despre cum am putea să ne protejăm și când ar trebui să alergăm la medic.

 

Test NM: știți totul despre Mărțișor?

Mărțișorul este sărbătorit în Moldova încă din antichitate. Sărbători asemănătoare mai sunt în câteva țări. Rădăcinile istorice ale Mărțișorului rămân o enigmă. Potrivit unei versiuni, acesta a apărut încă în perioada Imperiului Roman. NM vă propune să susțineți testul „Alb sau roșu?” și să verificați, cât de bine cunoașteți tradițiile și obiceiurile Mărțișorului.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 martie

Va avea loc ședința guvernului.

Consiliul Audiovizualului se va întruni în ședință.

Organizația UN Women Moldova va  lansa campania „Eu sunt Generația Egalității: dialog între generații”, dedicată Zilei internaționale a femeii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: