NM Espresso: ce a semnat Sandu la Batumi, cum Platon a plecat din Moldova și dacă Chișinăul are nevoie de transport eco
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: ce a semnat Sandu la Batumi, cum Platon a plecat din Moldova și dacă Chișinăul are nevoie de transport eco

Electorala

Comisia Electorală Centrală a făcut totalurile alegerilor parlamentare anticipate și a distribuit mandatele de deputat partidelor care au ajuns în parlament. PAS a obținut 63 de mandate, blocul PCRM-PSRM – 32, partidul „Șor” – șase. Acum, Curtea Constituțională trebuie să confirme rezultatele alegerilor și să valideze mandatele de deputat.

Sandu

Președintele Maia Sandu a ținut un discurs la conferința internațională de la Batumi, unde au mai fost prezenți președinții Georgiei, Ucrainei și președintele Consiliului Europei. Sandu a spus că după alegerile parlamentare care au avut loc în Moldova, în țară a apărut voință politică pentru realizarea reformelor. Președinții Moldovei, Georgiei și Ucrainei au semnat la Batumi o declarație de cooperare în domeniul integrării europene.

Iar într-un interviu pentru ziarul „Kommersant” din Rusia, Sandu a menționat că prima lege care va fi adoptată de noul parlament al Moldovei va viza „curățarea sistemului judecătoresc și a sistemului procuraturii la toate nivelurile de persoanele corupte”. Pentru aceasta va fi creată o comisie specială din care vor face parte și experți străini. Potrivit afirmațiilor lui Sandu, judecătorii Curții Supreme de Justiție sunt primii care vor fi evaluați.

Președintele a mai spus că noul guvern al Moldovei va discuta cu omologii ruși despre organizarea unei întrevederi dintre Sandu și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Sandu își dorește să susțină „o discuție pragmatică și substanțială” cu acesta și să discute problemele „dintr-o anume agendă”.

Carburanții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a presupus că majorarea prețurilor angro la carburanți este cauzată de creșterea cotațiilor Platts pe piața mondială. În același timp, cei de la ANRE au subliniat că scumpirea prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților nu poate avea vreo legătură cu decizia ANRE privind majorarea marjei comerciale pentru vânzarea angro a produselor petroliere.

Platon

Veaceslav Platon a părăsit Moldova la 18 iulie. Acest lucru l-a confirmat avocatul său după ce în unele mass-media a apărut o informație precum că Platon intenționează să ceară azil politic în Marea Britanie. În acest context, cei de la Procuratura Generală au menționat că Platon nu a avut interzicerea de a pleca din țară. Totodată, cei de la procuratură consideră că Platon este interesat de participarea în procesele judiciare din Moldova care vizează activele sale.

Elizavetovca

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerut inițierea unei cauze disciplinare împotriva a opt judecători care au examinat dosarul unui carabiner din Elizavetovca, care a omorât un bărbat tânăr. Procurorul general a subliniat faptul că erorile admise de către magistrați au permis eliberarea carabinerului care anterior a fost condamnat la 17 ani privațiune de libertate.

Chișinău

Tot mai multe biciclete, trotinete electrice, scutere giroscopice și alte tipuri de transport de alternativă apar la Chișinău. Reporterul NM a decis să se deplaseze cu bicicleta de la Buiucani până la Botanica pentru a afla dacă Chișinăul este adaptat pentru astfel de mijloace de transport și dacă capitala are posibilitatea de a deveni ecofriendly. Despre toate acestea – în reportajul «На велосипеде по Кишиневу. Это вообще реально?» („Cu bicicleta prin Chișinău. E real așa ceva?”).

Migrația. Sondaj NM

Sâmbătă, pe portalul NewsMaker a fost lansat un nou proiect special, NISTRU / CONFESIUNI. Protagonistul primului episod este un tânăr de 24 de ani care a fost nevoit să devină muncitor migrant. Istoria sa este apropiată pentru mulți locuitori ai Moldovei. NM a decis să realizeze un sondaj și să afle, cum migrația forței de muncă ne-a afectat pe fiecare în parte și familiile noastre.

Situația epidemiologică

Autoritățile Moldovei au modificat regulile de intrare pe teritoriul țării și au introdus noi restricții din cauza prognozării unei agravări a situației epidemiologice. În același timp, autoritățile au obligat conducătorii întreprinderilor ca până în luna septembrie, să imunizeze 70 la sută din angajați, pentru „a asigura securitatea atmosferei de lucru”.

NM a fost la Fălești pentru a afla, ce îi împiedică pe locuitorii din raioane să se imunizeze și cum lucrătorii medicali locali încearcă să accelereze acest proces. Despre toate acestea – în reportajul «Говорят, те, кто привился, через год умрут» („Se zice că cei care s-au vaccinat vor muri peste un an”).

Iar în ultimele 24 de ore, în țara noastră s-au înregistrat 61 de cazuri noi de coronavirus după ce s-au efectuat 3752 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 258 007 persoane. 250 957 dintre acestea s-au vindecat, 6227 au decedat (o persoană – în ultimele 24 de ore). 853 de persoane bolnave continuă să se trateze, 57 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 10 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 iulie

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Curtea de Conturi se va întruni în ședință.

P.S. Newsletter-ul nostru matinal Espresso poate fi obținut prin poștă, în mod gratuit și în trei limbi concomitent. Este simplu – trebuie doar să vă abonați accesând linkul următor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: